Csúnyán benézték a befektetők a Twittert

Vágólapra másolva!
Felrobbant egy részvény, csak mert hasonlít a neve a Twitterre.
Vágólapra másolva!

Még csak csütörtök éjjel tette közzé a Twitter a nyilvános dokumentumait a közelgő tőzsdei kibocsátásról, és a nagy bulira nem is fog még sor kerülni hetekig, a befektetők máris megőrültek érte.

A Twitter várható értékeltségéről és a közzétett adatok finomságairól írtunk ám egy nagyobb elemzést is.

Pontosabban egy nagyon hasonló nevű részvényért, a Tweeter Home Entertainmentért, amelyik 1500 (igen, ezerötszáz) százalékot emelkedett pénteken. Az egész egy nagy félreértés, mert a Tweeter rövidítve TWTR-nek hívja magát, ami történetesen épp a Twitter által lefoglalt tőzsdei azonosító (TWTR).

A Tweeter (nem a Twitter) egyébként a kevéssé szabályozott, sokszor homályos hátterű részvényeknek otthont adó Pinksheeten forog, ahol a hirtelen jött befektetői érdeklődés elképesztő árfolyammozgásokat képes okozni. Főként mivel a Tweeter (nem a Twitter) árfolyama a lehető legalacsonyabb, 1 dollárcent volt. A Tweeter (nem a Twitter) gyalázatos állapotára is van magyarázat: 2007-ben csődbe ment a cég.

Úgy tűnik, sokakat nem hoz zavarba, ha a vágyott részvényük még nincs is tőzsdén, gyorsan megveszik az első hasonló nevűt, amit találnak.