Offline megtérülést mér a Google

Google, street view, Magyarország, bejelentés
Vágólapra másolva!
Szép dolog az átkattintás, de mi van akkor, ha a vevő utána becsukja a számítógépét, és elmegy az üzletbe vásárolni? A Google most ezt is megpróbálja lemérni.
Vágólapra másolva!

A fenti jelenség már régóta böki az online marketingesek csőrét, ők ugyanis meg vannak győződve arról, hogy a konverzióknak csak viszonylag kis része történik meg online és azonnal. Arra persze már régóta vannak módszerek, hogy nyomon kövessék azokat, akik később, akár hetekkel az első látogatás után vásárolnak, de minderre természetesen csak akkor van lehetőség, ha a vásárláshoz ugyanazt az internetes felületet használják, ahova eredetileg a hirdetés vitte őket.

Az offline világból is egyre több mindent feltérképez a Google Fotó: Mudra László

Akik azonban utána fogják a cókmókjukat, és elmennek egy üzletbe vásárolni, azokat az online marketingesek teljesen elveszítik szem elől.

Illetve mostanáig elveszítették.

A Google ugyanis most bejelentette, hogy komolyan elkezd foglalkozni azzal, hogyan lehetne az online és az offline konverziókat egyesítve egy „össz-konverzió” mérőszámot létrehozni, ami jóval teljesebb képet adhatna az internetes hirdetések hatékonyságáról.

A bejelentkezett felhasználók adataiból

Első lépésként természetesen a bejelentkezett Google-felhasználók adatait fogják felhasználni, úgy, hogy (állítólag anonim, és a személyiségi jogokat maximálisan tiszteletben tartó módszerrel) kombinálják a felhasználók internetes előzményeit, és a mobiltelefonjuk helymeghatározását.

Ha tehát valaki rákattint egy Adwords hirdetésre a számítógépén, majd besétál az üzletbe (és a telefonjára ugyanazzal a Gmail accounttal van bejelentkezve, mint az otthoni gépére), a két eseményt a Google képes lesz összekapcsolni.

Ezeket az adatokat még némi statisztikai súlyozással finomítják majd, végül a Google-felhasználók alapján kivetítik az összes nethasználóra.

Nos, igen, komoly kételyek merülhetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az így kapott adatok mennyire lesznek pontosak.

De az új fejlesztés bejelentésének első reakcióiból az tűnik elő, hogy talán nem is a precizitás a legfontosabb szempont az új fejlesztés bevezetésével kapcsolatban. Sokkal fontosabb maga a tény, hogy a Google – a hatalmas, rendelkezésére álló infrastruktúrával, szaktudással és adattal – elkezdte komoly prioritásként kezelni az offline konverzió kérdését.

Egyes szakérők a tervek szerint jövőre induló új statisztikáktól az online analitika teljes átalakulását várják, mások ennél jóval szerényebb várakozásokat fogalmaztak meg. Abban azonban egyetértés van, hogy ha a Google valóban elkezd erre a területre fókuszálni, akkor az előbb-utóbb a mostaninál pontosabb képet ad majd az online elköltött hirdetési pénzek megtérüléséről.