Túlélésre játszanak és nem látnak az orruknál tovább a kkv-k

A kkv-k többsége nem lát egy évnél tovább előre
Vágólapra másolva!
A kkv-k több mint fele nem lát messzebb az adott évnél, csaknem ötödük pedig egyáltalán nem szokott stratégiai tervet készíteni - derül ki a CIB Bank most publikált elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A tervezés alapvetően a nagyobb vállalkozások sajátja, 1 milliárd forint árbevétel felett a cégek több mint 75 százaléka legalább kétéves tervvel rendelkezik - áll a kutatás megállapításai között.

A CIB Bank stafétabot kutatása, amely reprezentatív mintán alapuló, 800 kis- és középvállalat megkérdezésével készült, azt is vizsgálta, hogy a kkv-k szerint mik a siker alapvető összetevői a piaci szereplők szerint. A válaszadók sorrendben az elégedett, visszajáró vevőkört, a megbízhatóságot és a pénzügyi stabilitást jelölték meg a legfontosabb három szempontként. Érdekes módon a legkevésbé fontos szempontok között szerepelt a jó kommunikáció, a jó stratégia valamint mind az árbevételre, mind pedig a profitra vonatkozó növekedés is.

A kkv-k többsége nem lát egy évnél tovább előre Forrás: CIB Bank Staféta kutatás

A válaszadó cégek szerint a versenyelőny első sorban a minőségben, a jó kapcsolatokban és a kiváló munkatársakban keresendő. Viszonylag alacsony pontszámmal a kevésbé fontos tényezők közé kerültek ezen a téren a folyamatos fejlesztések.

Minél kisebb egy cég, annál fontosabb paraméter a legfőbb döntéshozó személye: a kkv-k háromnegyedénél a vezető egyben a tulajdonos is, és több mint negyven százalékukat egy egyszemélyes vezetés irányítja.

Nyitott kérdés az utódlás

Fontos látni, hogy a kkv-szektor jellemzőjeként egy-egy vezető nagyon hosszú ideig irányítja a vállalkozást: a vállalkozások felénél egyáltalán nem volt igazgatóváltás az elmúlt tíz évben, és több mint 90 százalékuk esetében maximum két felsővezető irányította a céget az elmúlt évtizedben.

Minthogy a vezető ennyire központi szerepet játszik a cég életében, értelemszerűen fontos lehet az utódlás kérdése, erről azonban a vállalkozásoknak csak egy töredéke gondolkozik aktívan. A kkv-k több mint felénél erre vonatkozólag egyáltalán nincs elképzelés, és konkrét személy neve kevesebb mint a vállalkozások negyedénél ismert. Jellemző, hogy ahol ismert a potenciális utód neve, ott csaknem 85 százalékban a jelenlegi vezető közvetlen családtagjáról van szó, a cég tehát családi vállalkozásként menne tovább.

Ami a cégek preferenciáját illeti, a döntő többségük a túlélésre játszik: mintegy 89 százalékuk jelölte meg a vállalat működésének stabilitását elsődleges prioritásként. Csaknem ugyanilyen arányban szerepelt az elért piaci pozíció megtartása vagy esetleges javítása. A vállalat növekedése kevesebb mint a cégvezetők harmadának tűnt "nagyon fontos" prioritásnak - áll a CIB Bank Staféta kutatásának következtetései között.