Megérkezett az elfogatóparancs Hernádi Zsolt ellen

Vágólapra másolva!
Most már formailag is rendben van. A parancsot a Fővárosi Törvényszékre küldik.
Vágólapra másolva!

Az előírt formában is megérkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba (KIM) az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen - közölte a szaktárca a Facebook-oldalán pénteken délután.

A KIM délelőtt az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a horvátok nem megfelelő nyelven küldték meg a dokumentumokat. Az elfogatóparancs horvát nyelven íródott, miközben hivatalosan a magyar, az angol, a német és a francia az elfogadott.

Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója az Interpol oldalán Fotó: Origo

Az igazságügyért felelős miniszternek nincs döntési jogosítványa, az európai elfogatóparancsot a KIM-nek továbbítania kell a Fővárosi Törvényszékhez, és fel kell hívnia az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központot, hogy vegyék őrizetbe Hernádi Zsoltot, és kísérjék őt a Fővárosi Törvényszék elé az őrizetbe vételtől számított 72 órán belül. A KIM tájékoztatása szerint az európai elfogatóparancs továbbítása és az őrizetbe vétel elrendelésének kezdete nincs határidőhöz kötve.

A horvát rendőrség kedden adott ki európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, majd szerda délután Horvátország kérésére felkerült az Interpol vörös, vagyis legmagasabb fokozatú körözési listájára a neve. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar rendőrség megkapta a horvát szervek megkeresését Hernádi Zsolt ügyében, azt a szokásos eljárásnak megfelelően továbbította az igazságügyi tárcához.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is visszautasította a vádakat.

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Mol portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére kéri fel az olajtársaság menedzsmentjét. A kabinet emellett utasította az igazságügyért felelős minisztert, valamint a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol-INA-ügyben a Molt, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására.