Kitörés közelében két német sztár

Vágólapra másolva!
Erősnek tűnik a Continental és a Daimler grafikonja is, előbbi történelmi csúcs közelébe jár, utóbbi pedig ötéves csúcson forog. Mindkét papír szeptemberben indította a legutóbbi emelkedő szakaszát, de pár napja csak oldalaznak, ha van bennük elég erő, akkor akár még 8 százalékot is emelkedhetnek.
Vágólapra másolva!

Októberben közelebbről is megismerkedhetnek az Investor Trader ügyfelei a frankfurti parkettel, ugyanis legújabb akciónk keretében rendkívül kedvező díjak mellett lehet kereskedni német részvényekkel! Az akció részleteiről ezen a linken olvashat.

Az 50 napos mozgóátlagról indította az emelkedő szakaszának legutóbbi szakaszát a Daimler és a Continental papírja, az előbbi ötéves, utóbbi történelmi csúcson jár.

Az impozáns emelkedés pedig tovább folytatódhat a konszolidáció után, bár az is igaz, hogy az indikátorok óvatosságra intő jeleket mutatnak.

Continental: Soha nem látott magasságba juthat el
(Xetra)

Az utóbbi pár hónap során általában egy nagyobb megugrás után némi oldalazást mutatott be a Continental árfolyama. A részvény most is egy ilyen konszolidációt mutat, amiből akár ismét megindulhat felfelé.

A 128 eurós ellenállás áttörése után akár 140 euró fölé is eljuthat a gumigyártással is foglalkozó vállalat papírja.

Óvatosságra intő jeleket mutatnak azonban az indikátorok, az MACD eladási szignált mutat, míg az RSI hosszú ideje csökkenő trendben mozog. Ha viszont összekapja magát a papír, akkor az indikátorok is változathatnak a véleményükön.

A technikai kép akkor romlana sokat, ha az 50 napos mozgóátlag tartósan roppanna és egyúttal a 120 eurós szint is törne.

Continental napi grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Daimler: Impulzusra vár
(Xetra)

Nagyon hasonlít a Daimler utóbbi pár napban bemutatott mozgása a Continentaléra, mivel mindkét papír oldalazgatással töltötte szeptember második felét.

A Daimler szeptember elején törte át lendületesen az 55 eurós augusztusi csúcsot, ami után a 123,6 százalékos Fibonacci szintig, tehát 60 euró közelébe lendült.

Ha összekapja magát a részvény és áttöri a 60 eurós magasságot, akkor 62,3 euróig is eljuthat, amit a 138,2 százalékos Fibonacci szint jelöl ki.

Az indikátorok itt sem festenek jól, az MACD eladási szignált mutat, az RSI pedig csökkenő trendben mozog.

Az 55 eurós szint visszatesztelése még nem lenne probléma, főleg, ha innen fordulni is tudna a részvény. Ezen a szinten fut egyébként az 50 napos mozgóátlag is, ami támaszként funkcionálhat.

Daimler napi grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.