Kezdődnek a koalíciós tárgyalások Németországban

Vágólapra másolva!
Hosszan elnyúló koalíciós alkudozásra kell készülni Németországban, a választásokon a többségről hajszállal lemaradó kereszténydemokraták Angela Merkel vezetésével ma kezdik meg óvatos násztáncukat a másik meghatározó erővel, a szociáldemokrata párttal. 
Vágólapra másolva!

A tárgyalások akár 2014 elejéig is elhúzódhatnak, mivel egyik fél sem siet a megállapodással. Sőt, az sem biztos, hogy egyáltalán eljutnak formális koalíciós megbeszélésekig a felek. Közben Merkelék a zöldekkel is megbeszéléseket kezdenek, hogy egymás ellen játssza ki a két rivális koalíciós jelöltet.

A szociáldemokraták még élénken emlékeznek arra, amikor legutóbb Merkel koalíciós partnerei voltak, az végül a háború utáni időszak legsúlyosabb választási vereségét hozta nekik 2009-ben. Merkel hasonlóan ledarálta legutóbbi partnerét, a szabaddemokratákat is, akik be sem jutottak most a parlamentbe.

A német politikai huzavona egyálatlán nem mellékes egész Európa szempontjából, és a piacokon is komoly bizonytalanságot hozhat, ha nem körvonalazódik hamarosan az új német kormány, vagy ha túlságosan mély kompromisszumokra kényszerül Merkel a megegyezéshez. Ezt nyilván a kancellárasszony is érzi, egy stuttgarti beszédében azt mondta, "Európa és a világ minket figyel, közös felelősségünk, hogy stabil kormányt építsünk."