Debrecen kíván az EU egyik innovációs központja lenni

Vágólapra másolva!
Kósa Lajos egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban szeretné elérni, hogy a hajdú-bihar megyeszékhely az Unió egyik innovációs, gazdaság- és kutatásfejlesztési centrumává váljon.
Vágólapra másolva!

Mindezt uniós forrásokra támaszkodva. Ezt a célt szolgálja a város nemrég elfogadott 215 milliárdos innovációs gazdaságfejlesztési programja, amely új távlatokat nyit a tudásalapú, magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztésében – tette hozzá a polgármester. Kósa Lajos megemlítette, hogy a 2006-ban kezdődő fejlesztési időszakban a város és a Debreceni Egyetem (DE) hatékony együttműködésével több mint 95 milliárd forint támogatás hasznosult az ország második legnagyobb városában, amely összeget tovább növeli a vállalati szektor által közvetlenül elnyert több 10 milliárd forint pályázati támogatás. A polgármester úgy véli, az egyetem, a gazdasági kamara és a gazdasági társaságok együttműködése a garancia arra, hogy Debrecen a tudás és innováció központja legyen: az információ-technológia, a funkcionális élelmiszeripar és mezőgazdaság, az egészségipar és a gyógyszergyártás az a négy terület, amely az alapja Debrecen innovációs gazdaságfejlesztésének.

Az MTI érdeklődésére Kósa Lajos kiemelte a programból protonterápia megvalósítását, amely önmagában 30-40 milliárd forintos fejlesztési program. Csupán a speciális ciklotron üzemeltetéséhez 20 nagyon felkészült elméleti fizikusra, 10 onkológusra és 20 informatikai mérnökre lesz szükség – tette hozzá. A funkcionális élelmiszeripari kutatások eredményeként akár gyógyszeres terápiák is kiválthatóak lesznek élelmiszerekkel, de a helyi technológiai ipar a Debrecen-Nagyvárad vasútvonal megépítését is megköveteli – emelte ki Kósa Lajos.

Papp László (Fidesz), Debrecen gazdasági stratégiáért felelős alpolgármestere úgy véli, az elkészült innovációs program jól illeszkedik abba a kormányzati elképzelésbe, miszerint a következő uniós költségvetési időszakban Magyarországra érkező támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánják fordítani.