Vágólapra másolva!
Eléggé elromlott tegnap a hangulat az amerikai kereskedésben, mivel a pénzügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy ha nem rendeződnek az adósságplafon körüli viták, akkor még a 2008-asnál is nagyobb krízis jöhet. Később a tőzsdéket az segítette visszább, hogy a Képviselőház repiblikánus elnöke azt mondta mindenképp meg kell állapodni az adósságplafonról.Ma Ázsiában is kisebb mínuszok láthatóak, és az európai határidős indexek alapján is csökkenéssel kezdődhet a nap az öreg kontinensen.
Vágólapra másolva!

Továbbra is aggódnak a befektetők

Folyamatosan csúsztak lefelé a csütörtöki kereskedésben az amerikai indexek és voltak már 1,1-1,6 százalékos mínuszban is, azonban innen visszább tudtak kicsit kapaszkodni a tőzsdék, és végül 1 százalék körüli csökkenésben zárták a napot.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Tegnap korábban ugyanis az amerikai pénzügyminisztérium figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül megegyezni az adósságplafonról, akkor még a 2008-ban látottnál is nagyobb összeomlás fenyegethet.

Dow Jones index értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A napközbeni fordulatot pedig az váltotta ki, hogy John Boehner a republikánus párt tagjára, és a Képviselőház jelenlegi elnökére hivatkozva a New York Times írta, hogy meg kell emelni az adósságplafont annak érdekében, hogy az USA elkerülje a nemfizetés kockázatát.

S&P 500 index csütörtöki teljesítménye Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az elmúlt időszakban az amerikai költségvetés és az adósságplafon foglalkoztatta a piaci szereplőket. Még kedden állt le a szövetségi kormány részlegesen, mivel nem tudtak megállapodni a politikusok a költségvetésről, ezzel pedig közel 800 ezer közalkalmazott van kényszerszabadságon, és több nem életbevágóan fontos állami szolgáltatás szünetel.

Ennek hatására egyébként ma nem teszik közzé a befektetők által mindig szorosan követett foglalkoztatottsági adatot.

Európában is csökkenéssel kezdhetnek a tőzsdék, a tegnapi amerikai mínuszok és a mai ázsiai csökkenések után.

1 milliárd dolláros elsődleges tőzsdei kibocsátásra készül a Twitter – számolt be a Bloomberg. A piacra a TWTR ticker kóddal vezetik majd be. A vállalatnak több mint 200 millió felhasználója van, tavaly egész évben 316,9 millió dolláros árbevételt ért el, de az idei év első hat hónapjában már 253,6 millió dollárnál jár, ami a duplája a tavalyinak. A cég ugyanakkor még mindig veszteséget termel.

A következő hónapokban tervezi a Facebookhoz tartozó Instagram a reklámok bevezetését, amelyek először az USA-ban lévő felhasználókat fogják célozni. A Facebook részvénye 1,4 százalékot ugrott piaczárás után a hírre.

4,3 százalékos mínuszban zárt tegnap a Tesla Motors, vagyis Úgy fest a befektetők kissé megijedtek a két nappal korábbi probléma miatt, amikor is leégett egy S Modell.

Nincs jó hangulat Ázsiában sem

Ázsiában is lefelé veszik az irányt a vezető tőzsdék, miután tegnap New York-ban 1 százalék körüli mínuszok jöttek össze, mivel a befektetők egyre jobban aggódnak a szövetségi kormány leállása miatt.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A japán Nikkei a kereskedés vége felé haladva már csak kisebb mínuszban van, de korábban volt már a fontos szintnek számító 14 000 pontos határ alatt is. Ma tartotta egyébként kamatdöntő ülését a Bank of Japan (BoJ), de nem változtatott monetáris politikáján.

Nikkei értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A jegybank közleményében az áll, hogy a gazdaság mérsékelt felépülését valószínűsíti, az inflációs várakozások pedig összességében emelkednek. A BoJ céljaiban szerepel a 2 százalékos szint elérése 2015-re.

Pénteken Ausztráliában és Hongkongban is lefelé veszi az irányt a börze, pedig kedd óta, amióta részlegesen áll az amerikai kormány, a Sydney-i parkett még mindig emelkedett, és a Hang Seng index is közel 2 százalékot tudott menetelni, mióta szerdától újra kinyitott a keddi ünnepnapot követően.

Említést érdemel, hogy a hongkongi indexben második legnagyobb súllyal szereplő China Mobile 2,4 százalékkal zuhan, ezzel pedig a Hang Seng mínuszainak közel harmadáért felel. Ugyanis kínai lapértesülések szerint a telekomszektor szabályozói akár felével is csökkenthetik a más szolgáltatók által a China Mobile-nak fizetendő kapcsolási díjakat.

China Mobile árfolyam (Hongkong) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Dél-Koreában visszafogottabb mínuszok láthatóak, míg Sanghajban továbbra sincs kereskedés az Arany Hét ünnepe miatt, viszont jövő héten már ott is újra kinyit a tőzsde.