Veszélyes még a válság végét emlegetni

A válság miatt zárva, válság
Vágólapra másolva!
Korántsem ért még véget az euróövezeti adósságválság, és veszélyes, ha a kormányok a pillanatnyi kedvező piaci hangulatot a válság végeként értelmezik - áll a Standard & Poor's mostani jelentésében.
Vágólapra másolva!

Ha ugyanis a valutaúnióban részt vevő kormányok úgy gondolják, hogy a válság már véget ért, az a S&P szakemberei szerint a szükséges további konszolidációs lépések és szerkezeti reformok hanyagolását eredményezheti.

A nemzetközi hitelminősítő tanulmánya szerint ezzel együtt vannak pozitív jelek euróövezeten belül: így a makrogazdasági mutatók és a növekedési kilátások is javulnak. Az államadósság-ráták, a külső adósságok és a gazdasági teljesítmény számai azonban változatlanul adósminőségi aggodalmakra adnak okot, és fontos kérdéseket vetnek fel az euróövezeti adósságleépítési folyamat politikai és társadalmi fenntarthatóságával kapcsolatban.

A válság vége még odébb van Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az elemzés szerint az euróövezeti gazdaság összteljesítménye még mindig 2 százalékkal elmarad a 2007-ben mért legutóbbi csúcsértéktől, de az átlagon belül ugyancsak széles különbségek vannak. Írország, Olaszország, Portugália, Szlovénia és Spanyolország hazai összterméke (GDP) reálértéken mérve 8 százalékkal jár a 2007-es szintek alatt, Görögországé pedig 20 százalékot zuhant.

A foglalkoztatottsági ráta sok esetben a gazdasági teljesítménynél is nagyobb mértékben zsugorodott: Spanyolországban e mutató csaknem 20 százalékkal, Írországban és Portugáliában csaknem 15 százalékkal esett vissza.

Ez erőteljes figyelmeztetés arra, hogy mekkora társadalmi kihívások korlátozzák a tagállami döntéshozók döntési mozgásterét - áll a Standard & Poor's szerdai elemzésében.

A Standard & Poor's megítélése szerint mindezek alapján továbbra is túlnyomórészt lefelé ható kockázatok érvényesülnek az euróövezeti gazdaságokra és a valutauniós országok államadós-osztályzataira.