Vártnál kevesebben igényeltek segélyt az USA-ban

Vágólapra másolva!
A vártnál kevesebben, 308 ezren folyamodtak új munkanélküli segélyhez az elmúlt héten az Egyesült Államokban - közölte az Amerikai Munkaügyi Minésztérium.
Vágólapra másolva!

A várt 315 ezer fő helyett csupán 308 ezren igényeltek új munkanélküli segélyt az Egyesült Államokban a múlt héten. A képet viszont árnyalja, hogy az előző heti adatot 305 ezerről 307 ezer főre módosították.

A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma az utóbbi hónapokban folyamatosan csökkent, ami az amerikai munkaerőpiac egyre jobb állapotáról árulkodik. Az adat négyhetes átlaga már a 2008-as recesszió előtti szintekre tért vissza, mivel aszerint utoljára 2007 májusában igényeltek olyan kevesen friss segélyt, mint most.

Forrás: [Bloomberg]

Az amerikai állam leállása azonban kisebb fennakadásokat okozhat a későbbi statisztikákban, szakértők szerint már a holnap nyilvánosságra kerülő mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változása is a megszokottól később jelenhet majd meg. A munkaügyi hivatal szerint pedig az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem fogják publikálni a holnapi adatot, ha még mindig szünetelni fog az állam.