Német mintára tennék ingyenessé a készpénzfelvételt

Vágólapra másolva!
A jövő héten törvényjavaslat lehet a havi kétszeri, 150 ezer forintig terjedő ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének megteremtéséből. A kormány szerint a jegybank majd fellép, ha a bankok más díjakon keresztül akarják visszaszedni az emberektől a kieső pár tízmilliárd forintos bevételt. Eddig is csak így, szóban próbálta megakadályozni a kabinet azt, hogy az emberek fizessék meg a bankok nyakába sózott pluszterheket, de a hitelintézetek áthárították a sarcokat.
Vágólapra másolva!

Miután befejeződtek a Fidesz és a Nemzetgazdasági Minisztérium közötti egyeztetések, várhatóan a jövő héten nyújtják be a kormánypártok - egyéni képviselői indítvány formájában - azt a törvénymódosító javaslatot, amely a tervek szerint január elsejétől havi két alkalommal ingyen készpénzfelvételt tesz lehetővé 150 ezer forintig - írja a Magyar Nemzet a Fidesz egy meg nem nevezett vezető politikusára hivatkozva.

A javaslat minden számlacsomagra kiterjedne, így a bankok nem korlátozhatnák az ingyenes pénzfelvétel lehetőségét egyes, általuk meghatározott csomagokra - tette hozzá a lap a politikusra hivatkozva. Ez a lehetőség a német bankrendszerben jelenleg is működik.

A Fidesz elnökségi tagja szerint a pénzügyi felügyeletet a napokban magába olvasztó jegybank majd erélyesen fel fog lépni, ha a bankok más tranzakciók díjaiban próbálják visszaszerezni az emberektől, vállalati ügyfeleiktől az ingyenessé váló készpénzfelvétel miatt kieső bevételüket.

A kormány eddig minden banki teher megemelésekor azt mondta, hogy a bankok úgysem fogják áthárítani az emberekre a rájuk sózott plusz adókat. Nem így lett. A jegybank pár hónappal ezelőtt kiadott tanulmányában olvasható, hogy a készpénzfelvétel és a banki utalások után fizetendő tranzakciós adót szinte teljes egészében áthárították.

A tranzakciós adó augusztusi megduplázása a készpénzfelvételre jelentősen megdrágította az amúgy sem olcsó, de egy éve sok banknál még ingyenes pénzfelvételt. A kormány ezért - vélhetően érzékelve az emberek egyre nagyobb felháborodását és azt, hogy a nyugdíjasok körében is nő azok száma, akik kérik, hogy a régi módon, a postás hozza ki nekik készpénzben a járandóságukat, hogy ne nekik kelljen felvenni bankautomatából a nyugdíjukat - áll elő az ingyenes készpénzfelvétel ötletével fél évvel a választások előtt.

A bankoknak a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel pár tízmilliárd forintos bevételkiesést jelent.