Vágólapra másolva!
Mínuszban fejezte be a napot a BUX index, elsősorban a Mol gyengélkedése okán, és ezen még a Richter gyógyszere sem tudott segíteni, pedig árfolyama kereken 4000 forinton zárt, amit utoljára még tavaly novemberben láthattak a befektetők. Nyugat-Európában csak a londoni parkett tud emelkedni, míg Amerikában mélyebb mínuszok alakultak ki, mivel a piaci szereplők egyre jobban félnek a kormányzati leállás elhúzódásától.
Vágólapra másolva!

A Richter sem tudott segíteni a BUX-on

Ma is a Mol gyenge teljesítménye okozott nagyobb mínuszokat a budapesti parketten, ugyanis az olajpapír 1,8 százalékos mínusszal zárt, de volt már ennél nagyobb zuhanásban is a csütörtöki kereskedésben.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ma is komoly híráradat érkezett a Mollal kapcsolatosan, ugyanis reggel még olyan horvát sajtóértesülések érkeztek, hogy a horvát kormány tervezi az INA visszavételét, de ezt rögtön cáfolta a miniszterelnöki szóvivő.

Délután pedig a Moltól érkezett egy e-mail nyilatkozat, amiben azt írták, ők arra törekednek, hogy a részvényeseknek a legnagyobb értékteremtést tudják megvalósítani. Konkrétumokat nem írtak az INA esetleges eladásával kapcsolatban, viszont az szerepelt a közleményben, hogy ha ez felvetődne, mindenképpen konzultálna a horvát kormánnyal is az ügyben.

Mol árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Richter gyógyszere sem sokat segített a BUX-on, pedig a papír kitett magáért és pontosan a 4000 forintos szintjén zárt és ma is a legforgalmasabb papír volt a BÉT-en. Ilyen magasságokban legutóbb tavaly novemberben járt az árfolyam, amikor még tagja volt az MSCI indexnek.

Richter árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az OTP és a Magyar Telekom pedig ma sem virított nagyot, a bankpapír ezzel már negyedik napját zárta mínusszal.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A forint egy hirtelen mozdulattal letörölte egész napos erősödését egy késő délutáni mutatványával, bár onnan azért jelentősen vissza is korrigált, és jelenleg a 296,5-ös szint alatt mozgolódik.

EUR/HUF Forrás: Bloomberg, Investor.hu

London volt a kivétel

Fokozatosan mélyültek ma a mínuszok Európa vezető tőzsdéin, egyedüli kivétel a londoni parkett, ami tudja tartani magát a pozitív tartományban.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A londoni indexet segíti az emelkedésben a BP olajtársaság 1,4 százalék körüli pluszával, miután az amerikai bíróság befagyasztott néhány fizetési kötelezettséget, amik még a 2010-es Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófához kapcsolódnak.

Az Aviva biztosító részvényei pedig 1,3 százalékkal emelkednek a brit fővárosban, miután bejelentette, hogy eladja Egyesült Államokbeli életbiztosító üzletágát az Athene Holding társaságnak.

Tőzsdére készül Marc Jacobs világhírű divattervező, aki saját nevét viselő márkáját választaná le a Louis Vuitton (LVMH) cégről, írják külföldi hírportálok meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az LVMH részvények egyébként közel 1 százalékos pluszban vannak a rossz nemzetközi hangulat ellenére.

Jelentős mínuszok Amerikában

Amerikában is egyre jobban elkezdtek félni a befektetők a szövetségi állam leállásától, a vezető indexek már 0,8 százalékos mínuszban állnak. Kedden állt le néhány állami szolgáltatás mivel a politikusok nem tudtak megállapodni a költségvetésről.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ma ráadásul az amerikai pénzügyminisztérium már arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül megállapodni az adósságplafon megemeléséről, az akár a 2008-ban látottnál is nagyobb összeomlást idézhet elő.

A kormányzati leállás miatt egyébként holnap nem teszik közzé a piaci szereplők által mindig kiemelt figyelemmel követett hivatalos foglalkozatási adatokat sem. Ma egyébként napvilágot látott a heti friss munkanélküli segélykérelmek alakulása, ami valamivel jobban alakult a vártnál, a 315 ezer fős várakozással szemben 308 ezer főt mutatott. Ezzel együtt a legutóbbi 305 ezer fős adatot 307 ezer főre módosították.

1 százalék feletti mínuszban van a BlackBerry, annak ellenére, hogy a Citigroup kedvező hangvételű elemzést tett közzé. Az elemző szerint a jelenlegi árfolyam már jól tükrözi a BlackBerry piaci részesedésének elvesztését, így további esés nem feltétlenül indokolt. A korábbi eladási ajánlását így semlegesre módosította az elemző.

1,3 százalékos mínusszal kezdődhet meg a kereskedés a Constellation Brands részvényével, mivel az italgyártó valamelyest elmaradt a negyedéves jelentésében az árbevétel várakozásoktól. 1,53 milliárd dollár helyett csak 1,46 milliárd dollárt ért el a társaság, ugyanakkor az EPS szintjén sikerült meghaladni a várakozásokat.