Napelemeket árul az IKEA

Napelemeket kezdett árulni az IKEA
Vágólapra másolva!
Egyelőre csak Nagy Britanniában kezdték el árulni a napelemeket, de a cég azt tervezi, hogy hamarosan tömegtermékké teszi az eddig csak egy szűk réteg számára hozzáférhető eszközt.
Vágólapra másolva!

A svéd bútorcég, amely egyben a világ egyik legnépszerűbb márkája e hét elején kezdte brit üzleteiben árusítani a napelemeket, amivel valószínűleg a technológia minden korábbinál nagyobb lépést tett afelé, hogy igazi tömegtermékké váljon. A termék egyelőre a southamptoni IKEÁban kapható, de a következő hetekben a többi brit áruházban is elérhető lesz.

Napelemeket kezdett árulni az IKEA Fotó: Ikea.com

Egy standard, 3.36 kilowattos napelem jelenleg 5 700 fontba, azaz mintegy 2,1 millió forintba kerül. Magyar viszonyok között ez a napelem (ideális tájolással és ideális dőlésszögben) körülbelül 4000 kilowattóra áramot termel, ami bőségesen fedezi egy család éves áramfogyasztását.

Az IKEA a napelemekhez ingyenes tanácsadást is biztosít. Kalkulációik szerint a jelenlegi árszint mellett a befektetés körülbelül 7 év alatt térül meg, ami nagyjából megfelel a hazai árviszonyok között közkézen forgó kalkulációknak is.

Nagy Britanniában – ugyanúgy, mint Magyarországon – lehetőség van arra, hogy a feleslegben megtermelt áramot a lakossági fogyasztók értékesítsék a áramszolgáltatók számára.

Arról, hogy más piacokon mikor tervezi az IKEA bevezetni az új terméket egyelőre nincs információnk. „Piaconként külön-külön fogjuk meghozni ezt a döntést,” mondta ezzel kapcsolatban Steve Howard, az IKEA fenntarthatósági üzletágának a vezetője.

Az energiahatékonyság és az elektromos költségek optimalizálása a hazai kkv-szektor számára is mind fontosabb kérdéssé válik, hiszen a lakossági rezsik csökkentése sok esetben a vállalati fogyasztók energiaszámlájának az esetenként radikális emelkedését jelenti.

Az energiába történő közép- és hosszú távú befektetések így néhány éves távlatban akár sokszorosan is megtérülhetnek a vállalkozók számára.