Lengyelországban terjeszkedne az Unicredit

Vágólapra másolva!
Lengyelországban terjeszkedne Olaszország legnagyobb bankja, az Unicredit, mely felvásárlási ajánlatot tett az ottani Bank Gospodarki Zywnosciowej pénzintézetre. Az olasz vállalat ugyanakkor folytatná a leépítéseket a veszteséges üzletágaiban, és elsősorban az ukrán piacról történő visszavonulást fontolgatja. 
Vágólapra másolva!

Bekebelezné a lengyel Bank Gospodarki Zywnosciowej pénzintézetet (BGZ) Olaszország legnagyobb bankja, az Unicredit. Az olasz társaság már felvásárlási ajánlatot is tett a lengyel bankra, a folyamat lezárása azonban még távolinak tűnik Federico Ghizzoni , az Unicredit vezérigazgatója szerint – írja a Bloomberg.

A BGZ többségi tulajdonosának, a Rabobanknak a szóvívője közölte, hogy minden lehetőséget figyelembe vesznek, amikor a Gospodarki jövőjéről döntenek. Az Unicredit ajánlatát viszont nem volt hajlandó kommentálni a szakember.

Ghizzoni elmondása szerint az Unicredit növekedni szeretne Lengyelországban, és ennek keretében valósítanák meg a felvásárlást. A lengyel terjeszkedés kifejezetten illeszkedik az Unicredit stratégiájába, mivel az lehetővé teszi a Bank Pekao piaci pozíciójának erősítését. Az olasz bank ugyanis többségi tulajdonos a Pekaoban, mely Lengyelország második legnagyobb pénzintézetének számít. Az Unicredit ezen túl új fiókokat készül nyitni Kínában, Brazíliában és Afrikában is.

Az olasz vállalat nagy átszervezéseket kezdett Közép- és Kelet-Európában az eredményeinek javítása érdekében. Ennek keretében csak a legjelentősebb piacaikon, Oroszországban, Törökországban, Lengyelországban és Csehországban kívánnak nagyobb beruházásokat megvalósítani, valamint 3400 alkalmazottjuktól kénytelenek voltak megválni az óriási költségcsökkentések miatt.

A cég ezen túl eladta a tekintélyes veszteségeket termelő kazah ATF bankot márciusban, és leépítenének az ugyancsak gyengén „muzsikáló” ukrán piacon is. Az olasz társaság 67 millió eurós adózás előtti veszteséget ért el Ukrajnában az idei második negyedévben a bevételének csökkenése, és a nem-teljesítő hitelek után képzett céltartalékok növekedése miatt. Az ukrán eszközök értékesítése még csak egy lehetőség, az Unicredit jelenleg ennek a megvalósításának opcióit vizsgálja.

Az átszervezéseknek egyelőre megvan az eredménye, az Unicredit egy év alatt megduplázta nyereségét a második negyedévben, ami a bevételekkel együtt igencsak meglepte a piacot. Az átszervezésekre a nehéz gazdasági környezet miatt van szükség, Olaszország régóta recesszióval küzd, ráadásul a banknak szigorúbb tőkekövetelményeknek kell megfelelnie a néhány év múlva életbe lépő Bázel III-as szabályozás következtében.

Forrás: [Bloomberg]

A lehetséges felvásárlás hírére a BGZ részvényei több mint 6 százalékot drágultak, amivel közel egy éves csúcsra ugrott az árfolyamuk. Ezzel szemben az Unicredit papírok nem teljesítenek túl „izmosan”, és a kezdeti pluszok után 0,2 százalékos mínuszba került. Az átszervezések eredménye viszont az Unicredit árfolyamán is meglátszik, a részvény ebben az évben már 34 százalékot menetelt, és 2011 decembere óta nem látott szintekre került.

A BGZ árfolyama (Varsó) Forrás: [Bloomberg]

Az Unicredit árfolyama (Milánó) Forrás: [origo]