Javuló kiskereskedelem, bizonytalan következmények

Vágólapra másolva!
A bérek gyorsabban emelkednek, mint az infláció, a rezsicsökkentéssel együtt ez fellendíti a kiskereskedelmi forgalmat, ám mindez még nem biztosítja a hosszú távú növekedés feltételeit. Ezt az MTI által megkérdezett elemzők jelentették ki a KSH augusztusi adataival kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A KSH gyorsbecslése 1,5 százalékos növekedést mutat ki augusztusban a bázishatáshoz képest.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője kijelentette, 1 százalékos növekedést vártak, ennek másfélszerese lett az adat. Hozzátette, a rezsicsökkentés hatására kisebb az infláció is, emiatt nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke, a bérnövekedés meghaladta az inflációt, ennek hatására nő a kiskereskedelmi forgalom. A rezsicsökkentés okán azonban elmaradtak beruházások, még nem tudni, mikor jelenik meg ennek következménye az árakban és a munkaerőpiacon.

Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője a fogyasztói bizalom javulását emelte ki, ezzel áll összhangban a fokozatosan élénkülő kiskereskedelmi forgalom, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek pozitív hatásával. Az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma 1,2 százalékkal, a nem-élelmiszer ágazatok forgalma 1,3 százalékkal emelkedett, az üzemanyag-forgalom 1,6 százalékkal nőtt. A bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom a vártnál gyorsabb növekedést mutathat, ami a negyedik negyedévben tovább gyorsulhat a bázishatások, a pedagógus- és egészségügyi béremelések, valamint a további háztartási energiaár csökkentés miatt. Ezért, állítja Suppan, a kiskereskedelmi forgalom növekedése az utolsó negyedévben meghaladhatja a 4 százalékot, és az idén összességében akár az 1,5 százalékot is megközelítheti.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az augusztusi kereskedelmi adatsor megerősíti azt az előrejelzést, hogy a kiskereskedelmi forgalom 2013-ban elérheti, esetleg szerény mértékben túl is lépheti az előző évi szintet, ami egyébként a válságos évek mélypontja volt. Ennek feltétele egy kiegyensúlyozottabb elmozdulás. Döntő kérdés lesz az élelmiszer-, továbbá az üzemanyag árak második félévi alakulása, továbbá az online pénztárgép átállás fehérítő hatása. Mérsékelt ütemű, a gazdaság teljesítményéhez igazodó kilábalás várható. A 2014-es költségvetéshez benyújtott kormányzati számítások azt vetítik előre, hogy 1,5-2 százalék közötti mértékben nőhetnek a háztartások fogyasztási kiadásai az elkövetkező években. Ez a mérték kisebb a válság okozta zuhanásnál – emelte ki az OKSZ.