Alig van meg valami a nyugdíjpénzből

Vágólapra másolva!
Alig 200 milliárd forint van már csak a 3 ezer milliárd forintnyi államosított nyugdíjvagyonból. Legutóbb az önkormányzatoktól átvett adósság törlesztésére költött belőle az állam.
Vágólapra másolva!

Két évvel a magánnyugdíj-pénztári rendszer államosításának kezdete, és szűk másfél évvel a vagyon államhoz kerülése után alig van már meg valami az egykori megtakarításokból - írja a Világgazdaság.

Az Államadósság Kezelő Központ honlapján szereplő adatok szerint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYRA) vagyona július végén már csak 218,7 milliárd forint volt, ennyi maradt abból a több mint 3 ezer milliárdból, amit a pénztártagok után a kasszák az államnak átadtak. A bő 200 milliárdos vagyon legnagyobb része részvényekben és befektetési alapokban van, emellett devizakötvények vannak a portfólióban.

Az idei évet már az eredeti vagyon alig tizedével, 316 milliárd forinttal indította az alap, ebből mintegy 100 milliárd forintnyit apránként használtak fel, részben úgy, hogy az állam bevonta az állampapírokat, részben pedig felhasználták a helyi önkormányzatoktól átvett hitelek részleges előtörlesztésére.

Az alapban 2011 májusának végén 2945,3 milliárd forint volt, ennyit utaltak át az első körben visszalépett pénztártagok után a magánkasszák, ez az összeg később növekedett a második körös visszalépők és például két pénztár - az Erste és az Aegon - végelszámolását követően az állami rendszerbe visszatérő tagok pénzével.

Az egykori tagoknak reálhozam és tagdíjkiegészítés címén 2011 nyarán 233,2 milliárd forintot fizetett ki az alap, a vagyon legnagyobb része pedig az államadósság csökkentésére ment el. 2011-ben több mint 1400 milliárd forintnyi állampapírt vontak be ennek érdekében, tavaly 355 milliárd forintot fordítottak erre a célra, ebből 243 milliárd forint az IMF felé fennálló tartozásunkat csökkentette.

A NYRA a központi költségvetést és a nyugdíjkasszát is támogatta, összesen 460 milliárd forinttal. Tavaly év végén pedig az csökkentette vagyonát, hogy a részvények egy részét átadták a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő részére 136,2 milliárd forint értékben. A kényszerből eladott értékpapírok árfolyamán 2011-ben bukott (18,4 milliárd forintot), tavaly pedig nyert (5,8 milliárd forintot) az állam.