Még izmoznak a minisztériumok az élelmiszeráfán

hús, hentesáru, vásárlók a Húspalota nevű üzletben
Vágólapra másolva!
Jelenleg egyeztetések zajlanak az alapvető élelmiszerek áfatartalmának csökkentését szorgalmazó vidékfejlesztési és a költségvetés stabilitására ügyelő nemzetgazdasági tárca között. A tét, hogy pontosan milyen hústermékekre terjed majd ki a még szeptember elején Lázár János által belengetett könnyítés. Közben a tojás- és a tejipar is tartja a markát: mindenki áfacsökkentést szeretne.
Vágólapra másolva!

Lázár János még szeptember elején kottyantotta el Hódmezővásárhelyen, hogy a kormány a baromfi- és sertéshús - jelenleg 27 százalékos - áfájának mérséklésén dolgozik. Az államtitkár szavai szerint a termékkör áfakulcsa 10 százalék alá csökkenhet, a pontos célértéket azonban ő még nem határozta meg. Az ágazat így is kitörő örömmel fogadta a bejelentést (a szakma reakcióiról itt írtunk bővebben), azonban korántsem biztos, hogy a végén mindenki boldog lesz.

Kötéltánc

Itthon jelenleg 3 áfakulcs van, a 27 százalékos általános, valamint a két könnyített, az 5 és a 18 százalékos. Lázár János azt mondta, a húsáfa 10 százalék alá csökkenhet. Ha a három áfakulcs egyáltalán nem változik, akkor az államtitkár bejelentésének csak az a forgatókönyv felel meg, amiben a sertés- és baromfihús az 5 százalékos sávba kerül, ahol most a gyógyszerek, a gyógyászati segédeszközök vagy a könyvek és az újságok találhatóak. Egy ilyen intézkedés a magyar húsipar legvadabb vágyálmain is túltenne, a szakmának minden szempontból jól jönne a csökkentés.

A magyar bérekhez képest eleve drága itthon az élelmiszer. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szeptemberben az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is egyértelművé tette, hogy az agrártárca a baromfi- és a sertéshús, valamint más húskészítmények áfatartalmának 5 százalékra csökkentését szeretné elérni. Ezt a törekvést azonban meg kell még védeni a jövő évi költségvetést tervező Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ollóitól is, ami nem lesz könnyű feladat, hiszen a most benyújtott 2014-es büdzsé eleve igencsak szoros, így a legapróbb bevételcsökkenésre is érzékenyen reagálhat.

Minimum egy Fradi-stadion ugrana

Az NGM már most húzza a száját. Ugyancsak az OMÉK-en Pan­ku­csi Zol­tán, a tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára azzal riogatta a hallgatóságot, hogy a legszűkebb körű áfacsökkentés is minimum 15-20 milliárd forintos azonnali bevételkieséssel járna, egy átfogó könnyítéssel pedig akár 100 milliárd is ugorhat. Pankucsi persze nem magát az áfacsökkentést ellenezte, szerinte is jól jöhet egy ilyen intézkedés, de csak akkor, ha szigorított ellenőrzéssel is társul.

Az illetékes tárcák közt egyelőre egyeztetések zajlanak, a kormány még nem hozott döntést. Ezeken a tárgyalásokon dől majd el, hogy a helyettes államtitkár által említett értékek közül a 15 vagy 100 milliárdhoz fog majd közelebb állni az áfacsökkentésből származó bevételkiesés, tehát az, hogy a hústermékek milyen körére terjed majd ki a könnyítés.

Ha ők igen, mi miért nem?

Viszont ha ennyire alacsonyra kerül a húsok áfatartalma, nehéz helyzetbe kerülhet a kabinet, mert a húsipar óriási komparatív előnyre tesz így szert az élelmiszeripar más ágazataival szemben.

Itthon az alapvető élelmiszerek többsége jelenleg a 18 százalékos könnyített forgalmiadó-sávban található, ez alól csak a húsok kivételek, amik - ki tudja, miért - maradtak az általános, 27 százalékos kulcsban. A húsáfa 22 százalékpontos csökkentése határozottan kiemelné a húsipart a mostohagyerek-státuszból, de ezzel együtt diszkriminálná azokat az élelmiszereket, melyek 12 százalékponttal magasabban, a 18 százalékos áfakulcsban maradnak.

A tejesek is alacsonyabb áfát szeretnének. Forrás: MTI/Rosta Tibor

A húsosok mellett a tej- és tojásipari szervezetek is lobbiztak az áfacsökkentésért, egyelőre azonban nincs jele annak, hogy az ő sirámaikat is meghallaná a kormány.

Bár az agrártárca az Origo áfacsökkentéssel kapcsolatos kérdéseire küldött válaszában nyilvánvalóvá tette, hogy ők minden alapvető élelmiszer áfatartalmát csökkentő kezdeményezést üdvözölnek mind szociális, mind agrárgazdasági vonatkozásban, minden alapvető élelmiszer áfatartalmának csökkentése valószínűsíthetően olyan nagy azonnali bevételkiesést jelentene a költségvetésnek, amekkorát az állam már nem engedhet meg magának.