Bombaerős hónap a Mercedesek gyártójánál

Vágólapra másolva!
Mindenkori rekordnak számító 142 ezer új autót adhatott el szeptemberben a Mercedeseket is gyártó Daimler a Bild értesülései szerint. A vállalat kifejezetten Észak-Amerikában és Kínában pörgethette fel eladásait, bár ahhoz, hogy a világ elsőszámú luxusautó gyártójává váljon, még sok munka szükséges.  
Vágólapra másolva!

127 éves történetének legerősebb hónapját zárhatta szeptemberben a világ egyik leghíresebb autógyártója, a német Daimler. A Mercedeseket is gyártó vállalat ugyanis 142 ezer új autót adhatott el a hónap során világszerte, ami mindenkori rekordnak számítana – írja a Bild am Sonntag meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A hivatalos adatokra egyelőre várni kell, azokat a hónap során később fogják közzétenni, de mindenképpen lenyűgözőnek tűnik a teljesítmény. Ha igaznak bizonyulnak a hírek, a cég közel 16 százalékkal növelhette eladásait szeptemberben egy év alatt.

A Daimler – több versenytársával együtt – óriási erőfeszítéseket tett az európai autópiac zsugorodásának negatív hatásainak ellensúlyozására. Az autógyártó egyre nagyobb hangsúlyt kíván fektetni Ázsiára és Észak-Amerikára, hogy minél jobban felpörgesse az ottani eladásokat, mivel EU autópiaca egyelőre csak tovább csúszik lefelé a lejtőn.

Ennek érdekében Kína legnagyobb autógyárát fogja felépíteni jövőre a vállalat, ami a cég várakozásai szerint nagy szerepet fog játszani abban, hogy a Daimler a világ legnagyobb luxusautó gyártójává váljon az évtized végére. Azonban ehhez még sok munka szükséges, a BMW és az Audi is előrébb jár a Daimlernél, mivel Kínában már 2011-ben 300 ezer autót értékesítettek, amit a Mercedesek gyártója csak 2015-ben érhet majd el.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Az erőfeszítéseknek úgy tűnik, hogy beérik a gyümölcse, a források szerint kifejezetten az Egyesült Államokban, és Kínában mutatkozott erős kereslet a Daimler autói iránt, de a többi piacon is jól teljesítettek. Nagy-Britanniában 28 százalékkal, Törökországban 31,5 százalékkal, Oroszországban pedig 20,1 százalékkal bővülhettek az eladások egy év alatt. Ezzel idén már 1,06 millió darab új autót értékesíthetett a Daimler, amivel jó esély mutatkozik a tavalyi, 1,34 millió darabos eladási szám megdöntésére. A társaság erre az évre 1,4 millió darab autó eladását tűzte ki célul.

A remek hírekre drágulni kezdtek a Daimler részvényei, melyek már 0,6 százalékos pluszban forognak. A részvények egyébként eléggé impozáns teljesítményt mutatnak idén, és már számos komolyabb szintet hagytak maguk mögött. Az árfolyam júliusban látványos kitörést produkált a várttól jóval nagyobb profit hírére, és azóta a papír tovább menetelt, a lendület 2011 eleje óta nem látott szintekig repítette. Az 58 eurónál található ellenállási szint azonban erősebbnek bizonyult, és a papír egyelőre nem tudta áttörni.

Daimler árfolyama (Xetra)

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]