Az elnök szerint Horvátország is kérhetne kártérítést

Vágólapra másolva!
A zágrábi kormány nem gyakorolt nyomást az igazságügyre, mondta Ivo Josipovic horvát elnök, és úgy látja, Horvátországnak is lenne oka kártérítést követelni, mert nem tartották be a megegyezés minden pontját.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a magyar kormány úgy dönt, hogy a Molnak el kell adnia az INA-részvényeket, akkor a horvát kormány feladata az lesz, hogy tisztességes és megfelelő kapcsolatot alakítson ki az új partnerrel, mondta Ivo Josipovic horvát elnök.

Szerinte nem igaz, hogy Horvátország nyomást gyakorol az igazságszolgáltatási szervekre. Sem a kormány, sem ő, sem bármely más intézmény nem tudná és nem is akarná befolyásolni az igazságszolgáltatást, az ugyanis független, mondta Josipovic.

A Mol lehetséges kártérítési követeléseiről azt mondta: Horvátországnak is lenne oka kártérítést követelni, mert nem tartották be a megegyezés minden pontját. A további részletek közlését viszont a horvát kormányra hárította az elnök.

Josipovic szerint az igazságszolgáltatás Magyarországon és Horvátországban is független, ezért egy jogi lépés nem kellene, hogy rontson a diplomáciai kapcsolatokon. Horvátország számára sem jelentett problémát, amikor a magyar bíróság elítélte Radimir Cacic volt miniszterelnök-helyettest, mondta az elnök.

A horvát kormány akkor tud csak dönteni a további lépésekről, ha konkretizálódnak a magyar fél céljai, mondta Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter. A Mollal folytatott tárgyalásokért felelős horvát delegáció vezetőjét meglepte a magyar kormány lépése, mert "a Mollal folytatott tárgyalások nagyon komolyan és felelősségteljesen indultak".