900 millióért vett részvényeiből az OTP

Vágólapra másolva!
Hatalmas saját részvény tranzakciót bonyolított le tegnap az OTP. A közel 900 millió forint értékű ügylet pedig a napi forgalom negyedét tette ki. A háttérben vélhetően a saját részvény állomány fenntartása volt, miután az elmúlt időszakban a javadalmazási politika keretein belül a bank vezetői újabb és újabb részvényekhez jutottak, amiket ezt követően rövidesen értékesítettek is.
Vágólapra másolva!

202 141 darab saját részvényt vásárolt tegnap az OTP 4310 forintos átlagos árfolyam. A tranzakció 871 millió forintos mérete ráadásul a tegnapi forgalomhoz képest igen kiemelkedő, ugyanis a parketten megfordult OTP részvények negyedét fedik le.

Az üzletet egyébként az április közgyűlésen hozott egyik határozattal indokolta a bank. Ezek szerint a közgyűlés felhatalmazza az igazgatóságot saját részvények megszerzésére a részvény árfolyam-ingadozása esetén a gyors beavatkozás lehetőségének megteremtése, az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások fejlesztése és fenntartása, a bank tőke-optimalizációjával kapcsolatos tranzakciók végrehajtása, valamint az OTP-nél működő vezetői érdekeltségi rendszer részvényszükségletének biztosítása érdekében.

Jelen helyzetben vélhetően az OTP célja a saját részvény állomány jelenlegi szintjének fenntartása lehetett. A bank a közelmúltban ugyanis nagyobb mennyiségben adott el saját részvényeiből munkavállalóinak a javadalmazási politika keretein belül. Eközben a vállalat bennfentesei két kézzel szórják a tulajdonukba kerülő részvényeket.

A tranzakciót követően a bank tulajdonában mintegy 3,7 millió darab saját részvény volt, ami a kibocsátott összmennyiség 1,33 százalékának felel meg.

Az OTP árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu