Nem nyúlt az alapkamathoz az EKB

Vágólapra másolva!
Nem változtatott az alapkamaton az Európai Központi Bank, 0,5 százalékon hagyta az irányadó ráta nagyságát, ami teljes mértékben megfelelt az elemzői várakozásoknak.A sajtótájékoztatón az elnök kiemelte, hogy addig marad alacsonyan az alapkamat, amíg azt a gazdasági környezet megköveteli. Az EKB pedig kész újra hosszútávú finanszírozást nyújtani az európai bankszektornak, akár a korábban már kipróbált LTRO formájában, ha annak szükségét látja. Draghi szavaira erősödésbe kezdett az euró a dollárral szemben, amit az olasz belpolitikai feszültségek oldódása is segít.
Vágólapra másolva!

15:40: Belpolitikai problémák nem veszélyeztetik az eurózónát

Draghi nem látja a kockázatát annak, hogy egy eurózóna válság a kisebb országokról átterjedjen a nagyobb államokra, de azt hangsúlyozta, hogy az Unió gazdasági felépülése még elég törékeny és bizonytalan. Bár az országok fiskális reformjai lehetnének gyorsabbak, de elismeri, hogy az eurózóna tagok döntéshozóinak munkáját, amit a deficitek mérséklésére és a növekedés beindítására eddig tettek.

Az elnök az elmúlt időszaki olasz politikai válsággal kapcsolatban is kapott kérdést. Erre csak általánosságban válaszolt, szerinte egy ország belpolitikai problémái már nem fenyegetik az eurózóna alapjait, vagyis teljesen más a helyzet, mint pár évvel ezelőtt volt. Ez részben annak köszönhető, hogy jelentős előrehaladás látszik a fiskális fegyelemben, és kisebb mértékben azoknak az erőfeszítéseknek is, amelyek a strukturális reformok irányába tettek az országok.

15:15: Kész újra növelni a likviditást az EKB

Draghi kiemelte, hogy az EKB kész minden fegyvert bevetni ahhoz, hogy a pénzpiaci kamatok a jegybank kívánalmainak megfelelően alakuljanak, ebbe pedig beletratozik az LTRO névre keresztelt program is, amivel korábban már finanszírozást adott az EKB az európai bankrendszernek.

A jegybankelnököt kérdezték az amerikai kormányzati leállásról is, amire úgy válaszolt, hogy az akkor jelent kockázatot, ha az túl sokáig elhúzódna hiszen akkor már az USA, és így a globális gazdaság is lassulhatna.

14:55: Erősödik az euró

Draghi elmondta, hogy szerdán felmerült az esetleges kamatvágás lehetősége is, de a megbeszélések során ezt elvetették. Az EKB kész akár egy újbóli hosszú távú refinanszírozási programot indítani, ha azt szükségesnek látják. Draghi szavaira komoly erősödésbe kezdett az euró a dollárral szemben.

A magánszektorban a hitelezés továbbra is gyenge lábakon áll, és a visszafogott dinamika nagymértékben a még mindig magas hitelkockázatoknak és a bankok mérlegének újrastrukturálásának köszönhető.

Draghit az erős euróról is kérdezték, amire ő azt válaszolta, hogy az EKB-nak nincs a politikájában az euró árfolyama, de azt elismerte, hogy az fontos a növekedés szempontjából is. Ezért a jegybank figyelemmel van a devizaárfolyamra is. (Közben az olasz szenátus megszavazta a bizalmat Enrico Letta miniszterelnöknek, ami szintén az euró erősödését segíti.)

EUR/USD árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

14:30: Elkezdődött a sajtótájékoztató

Draghi a továbbra is alacsony inflációs környezettel és a nyomott hitelezési aktivitással indokolta, hogy az EKB továbbra is rekord alacsonyan szinten tartotta az irányadó kamatot. Kiemelte, hogy a megjelenő európai makroadatok a gazdaság fokozatos felépülését jelzik, ez pedig alátámasztja a jegybank korábbi prognózisait.

Az elnök szerint a gazdasági javulás továbbra is alacsony ütemben folytatódhat, de a központi bank idomuni fog ahhoz politikájával, és továbbra is szorosan figyelik majd a pénzpiaci fejleményeket. A növekedés összességében továbbra is nagy kockázatokkal szembesül, ugyanis a munkanélküliség még mindig magas és a globális kereslet is gyengébb, mint ahogyan azt várták. Ráadásul a strukturális gazdasági reformok is lassan haladnak.

13:45: Változatlan az eurózónában az alapkamat

Nem változtatott az Európai Központi Bank az alapkamaton, azt a 0,5 százalékos szinten hagyta. Ez pedig megfelel az előzetes szakértői várakozásoknak, ugyanis a Bloomberg 52 közgazdászt kérdezett meg és mindegyikük a szintetntartást várta. Az EKB a betétekre fizetendő kamaton sem változtatott, az 0 százalék maradt.

Fél háromtól tart sajtótájékoztatót Mario Draghi az EKB elnöke, ahol részleteket is megtudhatunk majd a döntés hátteréről.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Komoly piaci reakció nem is volt a bejelentés után, az EURUSD árfolyam csak nagyon minimális elmozdulást mutatott.

EUR/USD árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu