Nem az a nonprofit, hogy lerohad a vezeték

Vágólapra másolva!
A kormány nonprofittá tenné az energiaszolgáltatókat, de Orbán Gábor államtitkár szerint ez nem jelenti azt, hogy a tőkeköltséget és az amortizációt ne vegyék figyelembe.
Vágólapra másolva!

„A nonprofit működés nem jelenti azt, hogy hagyjuk lerohadni a vezetékeket” – mondta a HBLF üzleti fórumon Orbán Gábor pénz- és adóügyekért felelős államtitkár arról, hogy a kormány a közműveket nonprofittá alakítaná.

Orbán Viktor kormányfő korábban arról beszélt, hogy ősszel a parlament elé kerülhet az erről szóló jogszabály, amely a „rezsiharc” fontos eleme lesz. Orbán Gábor szerint a nonprofit jelleg azonban „nem jelenti azt, hogy a tőkeköltség vagy az amortizáció nincs elismerve” az árakban.

Arra a kérdésre, hogy a kormány hogyan áll a devizahitelesek mentéséről szóló jogszabállyal, először Jelasity Radován, az Erste Bank vezérigazgatója válaszolt. Azt mondta, „tettünk egy ajánlatot, ami valamennyire kompromisszum, mert a különböző bankoknak máshogy fáj”, majd egy rövid hatásszünetet tartva szó szerint és szimbolikusan is átadta a szót Orbán Gábornak.

Ő úgy emlékezett, hogy augusztusban nagyon szoros együttműködés volt a bankok és „a kormány azon része között, amelyiket én vezetem”. Szerinte a Bankszövetség a kormány kérésére a civil szférával elkezdett egy párbeszédet, „ennek az ideje van most”. Orbán Viktor miniszterelnök november 1-jéig adott határidőt a bankoknak arra, hogy módosítsák a devizahitelesek szerződéseit. Ezt a bankok lehetetlennek ítélték.

A vitába becsatlakozott Mellár Tamás is, aki nagy tétben fogadna arra, hogy a Bankszövetség ajánlatát a kormány nem fogja elfogadni, és kisebb tétet tenne arra, hogy egy hazai bank fogja átváltani a hiteleket, amely hozzá fog járulni ahhoz a kormányzati tervhez, hogy a magyar bankrendszer fele magyar tulajdonba kerüljön.