Mától a miénk lehet az Empire State Building

Vágólapra másolva!
Alig pár óra választ el minket attól, hogy a világ évtizedeken keresztül legmagasabb épületének, az Empire State Buildingnek a tulajdonosai lehessünk. Az Empire State Realty Trust ugyanis tegnap bevezette 71,5 millió darab részvényét a piacra, amelyekkel ma 13 dolláros árfolyamon kezdődik meg a kereskedés.Alig pár perccel a cikk megjelenése után el is kezdődött a kereskedés, a 71,5 millióból pedig percek alatt több mint 10 millió cserélt gazdát, 2 százalékos árfolyamemelkedés mellett.
Vágólapra másolva!

Mostantól bárki megvásárolhatja a világ egykori legmagasabb épületét, az Empire State Buildinget. A felhőkarcolót birtokló társaság ugyanis kedden megérkezett a tőzsdére, így nincs más dolgunk, csak mindössze 13 dollárt fizetni egyetlen részvényért, és máris a markunkban érezhetjük a New York egyik szimbólumának aprócska darabját.

New York-i panoráma és az Empire State Building Forrás: 123rf.com

Ahogyan arról korábban már többször is beszámoltunk, az Empire State Realty Trust (ESRT) nevű ingatlanbefektetési társaság már régóta tervezte a tőzsdei bevezetést. A legutóbbi információk arról szóltak, hogy a cég megközelítőleg 13-15 dolláros árfolyamon vezetheti be a papírokat a tőzsdére, amiből végül az alsó sáv valósult meg. Az ún. REIT 71,5 millió részvényt vezet majd be a tőzsdére, így 930 millió dolláros IPO jön létre.

Mi az a REIT?

A REIT az angol Real Estate Investment Trust rövidítésből ered. A társaságok ingatlanbefektetéseket kezelnek egy speciális jogi formában. A cégek kedvezményesen adózhatnak amennyiben a befektetők számára a profit legalább 90 százalékát kifizetik osztaléknak. Viszonylag magas osztalékhozammal forognak ezek a papírok.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.

A kibocsátott részvényszámból, valamint az árfolyamból kiszámítva megközelítőleg 3,2 milliárd dollárt érhet majd a teljes vállalat. Utoljára ekkora ingatlanbefektetési társaságot egyébként 2006 októberében vezettek be a tőzsdére, a Douglas Emmett személyében.

Lényeges kérdés lehet az osztalék megítélése, mivel a hasonló ingatlanbefektetési társaságok az általában kedvező adózási feltételek miatt jelentős osztalékot fizetnek, ezért természetszerűleg inkább osztalékpapíroknak számítanak. Az Empire State Buildingen kívül még 18 másik épületet kezelő ESRT 34 centet fizet majd részvényenként, ami 2,6 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Ez viszont némileg csalódásként értelmezhető, mivel a befektetők a Green Street elemzői szerint általában 3,3 százalékos osztalékhozamot kapnak a hasonló típusú cégek részvénye után. A hasonló osztalékhozam eléréséhez így 43 centes osztalékra lenne szükség részvényenként, de akkor is kialakulhat a 3,3 százalék, ha a részvények árfolyama 10,3 dollárra esik, ami több mint 20 százalékos mínuszt jelentene a 13 dollárhoz képest.

Ahogyan az ilyenkor az amerikai piacokon lenni szokott, a kereskedés egy véletlenszerűen megválasztott időpontban kezdődött, 15:55 után nem sokkal el is kezdődött a "csata" a vevők és az eladók között. Percek alatt több mint 10 millió részvény cserélt gazdát, az árfolyam pedig 2 százalékos pluszt is elért.

Az Empire State Realty Trust árfolyama (perces) Forrás: Bloomberg