Leváltak a távfűtésről, megbánták

Vágólapra másolva!
Ismét csatlakoznak fogyasztók a távfűtéshez. A távhőszolgáltatók az újabb rezsicsökkentés miatt is kompenzációt kérnek a kormánytól.
Vágólapra másolva!

A korábbi, leválásról szóló hírek után a távhőszolgáltatók növelni tudták ügyfeleik számát az elmúlt időszakban, ám a szektor helyzete nem rózsás, az újabb rezsicsökkentés további állami kompenzációt tesz szükségessé – írja a napi.hu.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége tagvállalatainak adatai szerint az elmúlt években ezres nagyságrendben nőtt az ellátott lakások száma. Mint írták, fordulatot jelez, hogy például Miskolcon a 8-10 évvel ezelőtt levált lakossági fogyasztók egyre gyakrabban érdeklődnek a távhőrendszerre való visszakapcsolódás lehetőségéről, Kaposváron is 30 százalékkal bővült a szolgáltatási terület, és a pécsi szolgáltató is növelte ellátási területét.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta: a lakossági szolgáltatásból eredő veszteségek kompenzálása elkerülhetetlen lesz a szektorban, a kompenzációt idén és jövőre is fenn kell tartani, miután az újabb, 11,1 százalékos csökkentés hatással lesz az önkormányzati cégekre is. Az igényelt összeg nagysága egyelőre kérdéses, a szükséges támogatás mértékét az időjárás is erősen befolyásolhatja, illetve településenként és társaságonként is jelentős eltérések mutatkozhatnak. (Az idei első 10 százalékos rezsicsökkentés miatt is veszteségek érték a távhőszolgáltatókat, amiért cserébe a kormány 52 milliárd forintos támogatást ítélt meg nekik.)