Vágólapra másolva!
Korrigálják tegnapi szép teljestményüket az európai tőzsdék, ebben pedig a hazai börze is részt vesz, ugyanis a BUX 0,4 százalékos mínuszban áll. A magyar blue-chipek mindegyike pirosba öltözött a korai órában. A forint kisebb gyengülést mutat ma, bár eddig a héten igazán kitett magáért a hazai deviza, ugyanis az euró árfolyama a 299-es szintekről egészen 296-ig erősödött.A vezető nyugat-európai tőzsdék lefelé veszik az irányt, a tegnap hatalmas ralit produkáló olasz tőzsde is megpihen. Tegnap akkor kezdtek eufóriába a befektetők a milánói parketten, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a miniszterelnök megkaphatja a szerdai bizalmi szavazáson Berlusconi pártjának támogatását is. Ma délután dönt majd egyébként az Európai Központi Bank az irányadó ráta nagyságáról, az elemzők a 0,5 százalékos kamat szintentartását várják.
Vágólapra másolva!

Korrigálja tegnap délutáni nagyobb menetelését a budapesti tőzsde, összhagban a nemzetközi piacokkal. A BUX 0,3 százalékos mínuszban van, amivel inkább alulteljesítő egyelőre a régióban, ahol a prágai index kisebb pluszban van.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Richter is csökkenéssel indított tegnapi nagy ralija után. Tegnap piaczárás után a Raiffeisen vételre módosította a gyógyszerpapírra vonatkozó ajánlását, korábban pedig az Erste állt elő magasabb célárral a Richter részvényeire.

A Richter árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az OTP-nek ma sem megy jól kissé gyengül a bankpapír, míg a Mol pár tizedes mínuszban időzik a kereskedés első órájában. A Magyar Telekom is a piros tartományban található.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Molt érintő hír, hogy kiadta az Interpol a körözést Hernádi Zsolt, a társaság elnök-vezérigazgatója ellen, a Jutarnji List szerint, amit a rendőrség is megerősített. A magyar rendőrséghez ugyanakkor még nem érkezett meg hivatalosan európai elfogatóparancs, mondta el az ORFK az MTI-nek. Egyedül csak az lehet pozitív hír a Mol számára, hogy az HSBC megerősítette korábbi 18 000 forintos célárát, és tartás ajánlását.

Az Egis igazgatósága megtartotta ülését ahol a Servier-csoport önkéntes nyilvános vételi ajánlatának vitatta meg. Az igazgatóság véleménye az, hogy az ajánlat méltányosnak tekinthető a társaság és a részvényesek jelentős része számára.

Bayer József lesz a CIG EMABIT felügyelőbizottságának új elnöke, aki azon túl, hogy 2015. március 8-ig betölti majd a tisztséget, a CIG Pannónia felügyelőbizottságának elnöki tisztségét is betölti majd a következő közgyűlésig. A korábbi elnök, Járai Zsigmond még az MNB-PSZÁF összevonás miatt mondott le tisztségéről. A társaság ezzel együtt 200 millió forinttal emeli a CIG EMABIT alaptőkéjét.

Eddig jól ment a forintnak a héten, ugyanis az euróval szembeni árfolyam a 299-es szintekről 296 közelébe erősödött. A dollár/forint árfolyam 219 körül ingadozik, míg a CHFHUF 241,7-nél jár.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Korrigálnak az indexek Európában

Korrigálják tegnapi nagyobb emelkedésüket a korai órákban a nyugat-európai tőzsdéken. Tegnap az olasz piac hatalmas menetelésbe kezdett délután és 3 százalék feletti pluszban zárt, mert olyan hírek érkeztek, hogy Enrico Letta miniszterelnök meg tudja szerezni a parlament támogatását ahhoz, hogy Berlusconi pártja ne legyen képes meggátolni a kormányzást.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ma tart bizalmi szavazást az olasz szenátus, hogy támogatják-e a jelenlegi miniszterelnököt. Angelino Alfano a Szabadság Népe pártjának (Berlusconi pártja, PDL) titkára tegnap azt írta Twitterén, hogy Letta megkapja majd a támogatást a kormányzáshoz. Carlo Giovanardi a PDL egy szenátora is azt nyilatkozta tegnap, hogy a párt legtöbb tagja támogatni fogja a miniszterelnököt. Az olasz börze most is a jobban teljesítők sorában van kisebb csökkenéssel.

Kamatdöntő ülést tart ma az Európai Központi Bank. A Bloomberg által megkérdezett elemzők nem számítanak a 0,5 százalékon álló alapkamat változására. A döntés utáni sajtótájékoztató lehet fontos, ugyanis az elmúlt hetekben felmerült, hogy az EKB esetleg újabb finanszírozást ad a bankszektornak LTRO formájában. Vélhetően erről is megkérdezik majd Draghit.

Az elemzői várakozásokhoz képest gyengébb lett a Tesco első féléves kereskedési eredménye, amely 1,59 milliárd fontra esett vissza a várt 1,62 milliárd fonttal szemben.

Negatív hangvételű nyilatkozatot tett a Henkel vezérigazgatója, aki szerint Európára további 4 nehéz év vár még, ez némileg lehűti a gyors fellendülésben hívők reményét némileg. Sok kihívásra számít a cég vezetője Nyugat-Európában, de Amerikára és a feltörekvő piacokban még bízik.