Így adózunk jövőre

Aljas adók, állami elvonások
Vágólapra másolva!
Egy nagy adócsökkentés mellett apróbb könnyítéseket és két adóemelést rejt a jövő évi, még nem végleges adócsomag az Origo birtokába került tervezet szerint. A családi adókedvezmény kiterjesztésével 45 milliárd forint marad az alacsony keresetű sokgyerekeseknél, nem kell tranzakciós adót fizetni a bankkártyás vásárlások után, az első lakásvásárlásnál pedig az illetékre mindenkinek adnak részletfizetési lehetőséget. Könnyítenek a kkv-k működésén, de a magas cukortartalmú szörpökre is kivetik a csipszadót, a bankok pedig egy egyszeri adót kapnak a nyakukba, cserébe növelhetik az eredménytartalékukat.
Vágólapra másolva!

A ciklus vélhetően utolsó adócsomagja szakít azzal a hagyománnyal, hogy nagyobb horderejű intézkedéseket gyúr össze a kabinet. A hamarosan a kormány elé kerülő, az Origo birtokába került javaslategyüttesben csak két olyan adóváltoztatás van, amely az emberek nagy tömegét érinti, a többi inkább a lakosság vagy a vállalkozások egy-egy kisebb csoportjának gondjára próbál választ adni. Két adóemelés mellett sok apróbb könnyítést, néhány adócsökkentést rejt az anyag, amellyel közel háromtucatnyi szaktörvényt módosítana kétszáznál is több ponton az adócsomagot összeállító Nemzetgazdasági Minisztérium.

Adókiengedés itt és ott

Durván 45 milliárd forintot hagy ott főként a három- és többgyerekeseknél a családi adókedvezmény járulékokra kiterjesztése. Az alacsony keresetű sokgyerekesek nem tudták teljesen kihasználni az egy- és kétgyerekeseknél gyerekenként havi tíz-, a többgyerekeseknél gyerekenként havi 33 ezer forintnyi adóelengedést. Januártól a 16 százalékos adón felül a 17 százaléknyi egyéni járulékokat is lehet csökkenteni. Ennek hatására a kétgyermekes családok havi bruttó 60 606, a háromgyermekes családok havi 300 ezer, a négygyermekes családok havi 400 ezer forint bruttó jövedelem fölött már teljes egészében igénybe tudják venni a kedvezményt. Havi 300 ezer forintos bruttó jövedelem és három gyereknél 51 ezer forinttal több pénz marad a családnál havonta.

A bankkártyás fizetések után 2014-ben nem kell tranzakciós illetéket fizetniük a bankoknak. A hitelintézetek mostanában kezdték el áthárítani a terhet az emberekre, így jövőre vélhetően a kártyás vásárlás nem kerül pénzbe az embereknek. A bankok kapnak a nyakukba egy újabb, egyszerinek mondott új, 19 százalékos adót, de cserébe az előre nem látható veszteségeikre félretett pénzt, az általános kockázati céltartalékot az eredménytartalékukba helyezhetik.

Kicsit könnyebb lesz első lakáshoz jutni

Az első lakáshoz jutást könnyítenék meg azzal, hogy jövőre már nemcsak a 35 évnél fiatalabbak kérhetnék az illetékre a 12 havi pótlékmentes részletfizetést, hanem mindenki. Ha pedig a lakás, ingatlan vagy más vagyontárgy egyik házastárstól a másik nevére kerül, vagy elválnak, megszűnik a vagyonközösség, a vagyontárgyak megszerzését nem fogja terhelni sem ajándékozási, sem vagyonátruházási illeték.

Az építési telek vásárlója mentesül az illeték megfizetése alól, ha vállalja, hogy négy éven belül felépít egy házat. Többször előfordul, hogy annak ellenére is megfizetteti az adóhatóság az illetéket, ha négy éven belül felépült a lakóház, de annak több tulajdonosa van. Ennek oka, hogy az építési hatóság csak egy vagyonszerző nevét tünteti fel a használatbavételi engedélyen, az adóhatóság pedig nem tud arról, hogy mások is résztulajdonosai az ingatlannak. Ezen változtatna a nemzetgazdasági tárca javaslata, mely szerint akkor is élhet valaki az illetékmentességgel, ha a lakóépület használatbavételi engedélye nem az ő, hanem egy másik társtulajdonos vagy bármely vagyoni értékű jog szerzőjének a nevére szól.

A vállalkozásoknak szól az adócsomag java része

Az adócsomag zöme a vállalkozások, kis- vagy nagyvállalatok adózási környezetébe nyúl bele. Magyarország durván 900, nehéz helyzetben levő települése szabad vállalkozási zónának minősül, az ott működő cégeket adókedvezmények illetik meg, köztük az, hogy a munkások után a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót egy darabig elengedi az állam. Ennek feltétele, hogy a munkás ott lakjon a településen. Ez azonban leszűkíti a cégek lehetőségeit, gátja, hogy az elmaradott térségek életét felpezsdítő vállalkozások telepedjenek meg. Ezért a nemzetgazdasági tárca javaslata értelmében az után a munkavállaló után is jár az adókedvezmény, aki a környékről jár be dolgozni: például ugyanabban a kistérségben lakik, mint ahol a cég működik, vagy a cég székhelyétől legfeljebb 20 kilométerre levő másik, szintén szabad vállalkozási zónának minősülő településen él.

A fejlesztésben gondolkodó kkv-knak jelent könnyebbséget, hogy ha tárgyieszköz-beruházást hajtanak végre, és ezért kölcsönt vesznek fel, akkor társasági adójukat csökkenthetik a kölcsön után fizetett kamat 60 százalékával (ez most 40 százalék).

Nem kell illetéket fizetni az osztalék elengedésekor történő vagyonszerzés után.

Megteremtik a lehetőségét, hogy elektronikusan is ki lehessen állítani a nyugtát.

Egyszerűsödik a feltételes adómegállapítási eljárás. Arra is mód nyílik jövőre, hogy külön feltétel nélkül amerikai dollárban könyveljen és készítsen beszámolót bármelyik cég.

Ha egy cég egy másik vállalkozásban tulajdont szerez, majd eladja részesedését és nyeresége keletkezik, nem kell a nyereség után adót fizetnie, ha legalább 30 százaléknyi tulajdont szerzett, majd adott el. Ez a részesedésre való megkötés 10 százalékra módosul, és 75 napja lesz bejelentenie a cégnek, hogy bevásárolt egy másik vállalkozásban.

A gabonaszektorban meglevő fordított áfafizetés szabályait 2018 végéig meghosszabbítják.

A közműadónál a sávos adó határait jobban széthúzzák, így a kisebb cégek, amelyek gyéren lakott térségekben is kiépítik a hálózatot, mentesülhetnek az adófizetés alól. De a nagyobb cégeknek is kedvez, hogy az adó teljes összegét most 300 kilométernyi vezeték után kell megfizetni, a jövőben 500 kilométernyi vezetékhossz után.

Csipszadó a sok cukrot tartalmazó szörpökre

A bankok egyszeri adója mellett még egy adóemelés lesz. A legalább 8 százalékos cukortartalmú, és alacsony, 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú szörpökre is kivetik jövőre a hivatalosan népegészségügyi termékadónak nívott, csipszadóként is ismert terhet.

A regisztrációs adónál jövőre megszűnik a papíralapú igazolás, így egyszerűbb lesz a külföldről behozott autók forgalomba helyezése.

Az adócsomag még nem végleges. Az valószínűnek tűnik, hogy a húsoknál leviszik az áfát 27-ről 5 százalékra, de még nyitott kérdés, hogy a csökkentés milyen húsokra terjedne ki.