A magyar dolgozó depressziós, és szenved

demotivált munkaerő, munkaerőpiac, munkás, dolgozó egy asztalosüzemben
Vágólapra másolva!
Sok mindentől függ, mennyire számít valaki jó munkaerőnek, és hogy egy ország hogyan használja ki a lakosaiban rejlő képességeket. A Világgazdasági Fórum humán tőke indexében 122 ország közül az 54. helyen végzett Magyarország. Vezet Svájc, az utolsó Jemen.
Vágólapra másolva!

Emberi erőforrásait tekintve Magyarország a világ 54. legjobb országa – derül ki a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) most közzétett humán tőke indexéből (Human Capital Index). A genfi székhelyű szervezet 122 országot rangsorolt, és több szempontból vizsgálta az adott országok lakosságának képességét, szellemi, egészségi állapotát, munkában való érvényesülését és az oktatás színvonalát.

A globális index négy alindexből állt össze. Az első pillér az oktatás színvonalát és az oktatáshoz való hozzáférést hasonlította össze az egyes országokban. Az alap, közép- és felsőfokú képzést egyaránt vizsgálták, Magyarország itt kapta a legjobb pontszámot, így a 122 országból a 33. lett.
A második pillér az egészséget és a jóllétet vizsgálta, vagyis egy sor demográfiai adatot, mortalitási és morbiditási statisztát elemzett. Ebből a szempontból Magyarország elég rossz helyen végzett, és a 122 országból csak a 73. lettünk. Ha még mélyebbre ásunk az adatokban, akkor az is kiderül, hogy a 114. helyen állunk a depressziós listán, és majdnem ilyen rossz a helyzet a stressz és a túlsúly miatt.

A harmadik pillér a munkaképes korú lakosságot vizsgálta, és arra volt kíváncsi, hogy milyen tudással, tapasztalattal bírnak az emberek az egyes országokban. A magyarok megítélése itt a leglesújtóbb, az összpontszám csak a 77. helyre volt elég. Ez egyrészt a magas munkanélküliségi rátának és az alacsony foglalkoztatottsági mutatóknak tudható be, másrészt annak, hogy a kutatás szerint Magyarország nem vonzza, és nem is képes visszatartani a tehetséges munkaerőt.

A negyedik alindex olyan egyéb tényezőket pontozott, amelyek az emberi értékek, a tehetség kibontakoztatásához kellenek. Ilyen az infrastruktúra, a jogi környezet, a mobilitás vagy például az együttműködés, ezekben együttesen inkább rosszul szerepeltünk, és a 62. helyen végeztünk a 122 országból.

Ebből a négy pillérből állt össze az 54. helyünk a globális Humán Tőke Indexben. Hozzánk képest lényegesen jobb helyen van Szlovénia és Csehország, előttünk vannak a horvátok, a lengyelek és az oroszok is, de közvetlenül mögöttünk sorakozik Görögország és Bulgária. Az ukránok, macedónok, románok vagy a szerbek jóval hátrébb kullognak a rangsorban.

A világranglistát Svájc vezeti, őt Finnország követi, és a top tízben is európai országok dominálnak. Egyedül Szingapúr és Kanada került a 10 legjobb közé, előbbi a 3., utóbbi a 10. helyen végzett. Japán a 15., az Egyesült Államok a 16. A lista utolsó helyein döntően afrikai országok vannak, a 122. helyet pedig Jemen kapta.