Menetel a forint

Vágólapra másolva!
Tegnap a negatív hangulatban, ma a viszonylagos optimizmus közepette erősödik a forint. Az euróárfolyam ráadásul kritikus szintekre ért el, ha tovább tudna araszolni, az akár jelentős erősödés előtt is megnyithatná az utat. Mi inkább a másik forgatókönyvet valószínűsítjük, de a konkrét választ is hamarosan megkaphatjuk.
Vágólapra másolva!

Harmadik napja erősödik a forint az euróval szemben, keddre pedig már egészen fontos támaszszintekre, 296,3 alá süllyedtek a jegyzések. A forint a tegnapi, egészen borongós nemzetközi hangulatban is jól teljesített, ma pedig úgy tűnik, csak tovább erősítik a lendületét az amerikai aggodalmak ellenére is kiegyensúlyozottnak tűnő európai piacok.

Az euró-forint árfolyam alakulása Forrás: Investor.hu

A forint a régiós mezőnyben is jól muzsikál, hiszen az elmúlt napokban a zloty és a korona is inkább tartotta értékét az euróval szemben, a forint pedig látványosan erősödött. A háttérben nem sok igazán meghatározó hírt láthatunk, talán a ma közzétett végleges pénzügyi számlák hoztak kis váratlan optimizmust. A bruttó államadósság ugyanis az előzetesen közöltnél valamivel alacsonyabb, a GDP 81,1 százaléka volt a második negyedév végén. Eközben a magyar feldolgozóipari beszerzési menedzserindex némi fellendülésről árulkodik, az augusztusi 51,8 pont után 54,5 ponton áll a mutató.

Forrás: Investor.hu

A hosszabb távú technikai képre tekintve a forint kulcsfontosságú szintek letörésével kezdett kacérkodni a több napos erősödés után. Az 50 napos mozgóátlagot már maga mögött hagyta az árfolyam, és ma a 200 napos mozgóátlag alatt is megfordult, és megérintette a középtávú emelkedő trendvonalát is.

A folytatást is az döntheti el, hogy merre indul innen a forint: ha sikerülne ezt a két meghatározó támaszt is áttörnie, az akár 290-292-ig is megnyithatná az utat. Ha azonban a nagy emelkedő háromszögét építi tovább a forint, akkor ezekről a szintekről felfelé kellene elindulnia a jegyzéseknek, és ismét a háromszög felső szára közelébe, azaz 300 környékére kellene emelkednie az euróárfolyamnak.

Az euró-forint árfolyam Forrás: Investor.hu