Kiderülhet, mennyit ér a Twitter

Vágólapra másolva!
A héten leázárulhat a Twitter tőzsdei bevezetéséhez kapcsolódó teljes dokumentálási folyamat, így már a napokban nyilvánosságra hozhatja azok tartalmát a vállalat. Az iratokból pedig olyan fontos információk derülhetnek majd ki, hogy mikor és milyen árfolyamon kerülhetnek kibocsátásra a részvények, a kibocsátás hány milliárd dollárra értékeli a céget, vagy milyen eredményeket ért el az utóbbi időben a társaság. 
Vágólapra másolva!

A héten befejeződhet a Twitter tőzsdei bevezetéséhez (IPO) kapcsolódó teljes dokumentálási folyamat, így már a héten nyilvánosságra hozhatja a benyújtott dokumentumok tartalmát a vállalat – írja a qz.com az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Ahogy beszámoltunk róla, a cég a kibocsátáshoz szükséges dokumentumokat egy nem régen hozott jogszabály értelmében titkosítva adta be a hatóságokhoz, így a tartalmukat csak néhány héttel a tényleges ügylet megkezdése előtt ismerheti meg a publikum.

A forrás szerint a Twitter már a novemberi hálaadás ünnepe előtt le szeretné zárni a részvénykibocsátást, emiatt igyekszik minél jobban felpörgetni az ügylet lezáráshoz szükséges, általa elvégezhető folyamatokat. Azonban az amerikai állam leállása miatt az IPO-kal kapcsolatos folyamatok is szünetelnek, mivel az amerikai tőzsdefelügyelet is lehúzta a rolót egy időre, így addig hiába valónak tűnik a Twitter minden igyekezete.

A Twitter még szeptember 12-én twittelte ki saját felületén, hogy belátható időn belül tőzsdére lépnek. Azonban a technológiai cégekkel ellentétben nem a Nasdaq, hanem a NYSE piacán foroghatnak majd a papírok, mivel a vállalat el szeretné kerülni a Facebook IPO-ja során tapasztalt problémákat.

A nemsokára nyilvánosságra kerülő iratokból így az is ki fog derülni, hogy végül melyik tőzsdén szeretne megjelenni a társaság, és nagyjából mekkora lehet a részvények kibocsátási árfolyama, mennyisége. A várakozások szerint valahol 28-30 dollár között vásárolhatnak majd az első befektetők a papírokból, ami nagyjából 15-16 milliárd dollárra értékelné a céget, ám ezek az értékek még változhatnak a tényleges IPO-ig.

A dokumentumokból az is napvilágot lát majd, hogy hivatalosan melyik bankok vehetnek részt a kibocsátás lebonyolításában. Az ügyhöz közeli források a Goldman Sachs nevét rebesgetik, mint az IPo-ban résztvevő elsőszámú pénzintézet, de mellette a JP Morgan és a Morgan Stanley is részt vehet a tranzakcióban.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Ezen túl a Twitterrel kapcsolatos számos pénzügyi információt, kockázati tényezőt, a vállalat tulajdonosi körét ismerhetik majd meg az érdeklődők, akik így jóval pontosabb információk birtokában dönthetnek majd arról, hogy szeretnének-e vásárolni a részvényekből, vagy sem. Kiderül majd, hogyan alakultak a cég eredményei, hány aktív felhasználója van az oldalnak havonta, és azokon mekkora árbevételt érnek el.

A dokumentumok nyilvánosságra kerülésével párhuzamosan a vállalat folytatni fogja „road show-ját”,ahol igyekszik eladni magát a minél sikeresebb IPO érdekében. A folyamat sikeressége majd a kibocsátás lezárultát követően fog kiderülni, amikor elindul a kereskedés, és a befektetők értékítélete lefelé vagy felfelé hajtja az árfolyamokat.

A Twitter vélhetően mindenképpen ódzkodik attól a forgatókönyvtől, ami a nagy versenytárs Facebook tőzsdére lépésekor valósult meg. Nevezetesen, hogy a nagy felhajtás után nagy pofont kapott a közösségi oldal, amiből csak az elmúlt hetekben tudott feltápászkodni, mivel a Facebook részvények árfolyama csak szeptemberben érte el a 38 dolláros kibocsátási árfolyamot.

Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [Bloomberg]

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.