Túl magasak az európai energiaárak

Vágólapra másolva!
Óriási előnyben van az Egyesült Államok Európával szemben az energiaköltségek területén, elsősorban a palagáz forradalom miatt. Az E.ON vezére szerint ez a versenyelőny ráadásul még évekig  fennmaradhat, és ez ahhoz is vezethet, hogy a nehézipari cégek nem az európai kontinensen fognak befektetni. Ezentúl a jelenlegi európai energiapolitika sem azt sugallja, hogy a közeljövőben a hátrány lefaragására törekednének a döntéshozók.
Vágólapra másolva!

Nagy előnyben az USA Európával szemben

Az USA nagy előnyre tett szert az energiaárak tekintetében az Európával szemben, és még évekbe telhet, amíg ezt csökkenteni tudja majd az öreg kontinens, mondta el az E.ON vezetője a Financial Timesnak. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy akár több nehézipari cég - mondjuk a vegyiparban működő társaságok - kevesebbet fektet majd be Európában, tette hozzá Németország legnagyobb közműszolgáltatójának vezére, Johannes Teyssen.

Az USA-ban a palagáz kitermelése miatt kisebbek harmadával, negyedével a földgáz költségek, mint Európában, ezt a versenyelőnyt pedig nehéz lesz leküzdeni, és nagyon nagy innovációs fejlődésre lesz szükség hozzá. Az energetikai kérdés már májusban felmerült az EU vezetők körében a brüsszeli csúcstalálkozón, és az új német kormány számára is az egyik legfontosabb kérdés lesz majd az energia árak kérdése.

Forrás: BP, Investor.hu

Még ha Európa félretenné a környezetvédelmi kérdéseket és elhatározná, hogy engedélyezi a palagáz kinyeréséhez szükséges hidraulikus repesztési eljárást, akkor is legalább 5 évbe telne, hogy megfelelő szintre fejlesszék ezt az iparágat, mondta el Teyssen. Szerinte Európa valószínűbben abból profitálhatna inkább, ha Kínában és Ausztráliában is előrehaladott állapotba kerülne ez a technológia, mert azzal jelentős gázmennyiség szabadulna fel Katarnál és más kitermelőknél, alacsonyabb árakat hozva.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Hatékonyabb energiapolitika kellene

Teyssen szerint az európai döntéshozóknak arra kellene fókuszálniuk, hogy előálljanak egy jobb EU-s energia politikával, mivel a régi nem működik megfelelően. Az európai energiatermelésben növekszik a szén-dioxid tartalom a megújuló energiák nagyobb aránya ellenére, ez pedig nem megengedhető, véli Teyssen.

Európában emelkedett is a szénfelhasználás mértéke, elsősorban amiatt, mert az USA-ban kiszoruló szén egy részét Európában adták el. Erről korábban már beszámoltunk egy korábbi cikkünkben is.

Ugyanis a túl nagylelkű támogatások, amelyek biztosították a nap- és szélenergia beruházások felfutását, és a német és más államok törvényei eltorzították az energiapiacot. Ezzel pedig az E.ON is olyan gáz alapú erőműveket kénytelen üzemeltetni, ami bár hatékony, de nem nyereséges.

Az E.ON és más európai közműcégek amellett lobbiznak az EU-nál, hogy a megújuló energiákra adott támogatások egy részét fel lehessen használni a gázerőművek fejlesztésére is, mivel az onnan érkező energiára szükség lesz a későbbiekben is. Ugyanis szerintük a megújuló energiaforrások nem helyettesíthetik teljesen például a gázt.

Günther Oettinger az EU energiaügyi biztosa bár megérti az iparág panaszát, szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha létrejönne egy igazi egységes EU-s gáz- és árampiac. Ez már régóta Brüsszel energiapolitikájának egyik fő törekvése, ami szerintük alacsonyabb árakhoz és tisztább energiához vezetne.

Teyssen szerint viszont eddig épp az ellenkezőjét látjuk ennek, ugyanis az országok egyre inkább nemzeti kérdésnek tekintik az energiapolitikát, sőt olykor régiós szinten történik a döntéshozás. Ennek alátámasztására azt a példát hozza, hogy az észak-német tartomány Schleswig-Holstein, négyszer annyi szélenergia termelésére adott be terveket, mint amennyit hasznosítani tud. Ráadásul a szomszédos tartományok ellenezték azokat a terveket, amelyek a felesleges energia továbbítására használatos vezetékek lefektetéséről szóltak.

A Henry Hub típusú földgáz ára (dollár/mmbtu)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu