Vágólapra másolva!
A Molnak köszönhetően pluszban zárt ma a budapesti tőzsde a rosszra fordult nemzetközi hangulatban. Az OTP és a Richter nem is tudta magát függetleníteni a külföldi folyamatoktól, így ők mínuszban fejezték be a napot, bár a bankpapír végül szépen ledolgozott korábban felhalmozott mínuszából. A forintnak is jól ment ma, az euróval szembeni árfolyama egészen 298 alá erősödött.Nyugat-Európa és és az Egyesült Államok vezető börzéi is mind lefelé szánkáznak az amerikai költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak és az olasz kormányválság miatt. A hangulaton a vártnál jobb amerikai makroadatok sem tudtak javítani.
Vágólapra másolva!

Szép hajrá a magyar tőzsdén

Jól tartotta magát a budapesti tőzsde a hétfői kereskedés során a rosszabbra forduló nemzetközi hangulatban. Ez a Molnak volt köszönhető, mivel az olajpapír emelkedni tudott a hétfői kereskedésben.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ahogy nap közben visszább vettek az esésből a vezető nyugat-európai indexek, úgy talált magára az OTP is, bár ettől függetlenül 0,1 százalékos mínuszban fejezte be a napot, de a végére beleerősített a bankpapír, hiszen nap közben volt 1 százalék feletti esésben is.

Az OTP hétfői teljesítménye

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Richternek is rosszul ment ma, és gyengüléssel zárt. míg az Egis picit feljebb kapaszkodott, annak a hírére, hogy a PSZÁF jóváhagyta a Servier felvásárlási ajánlatát. A Magyar Telekom pedig a végére adta le nap közben gyűjtött előnyét.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A forint nem nagyon vett tudomást a rossz nemzetközi hangulatról, ugyanis a hazai deviza erősödni tudott az euróval szemben, egészen 297,5 alá ért az árfolyam, onnan azonban kicsit visszább korrigált.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Windisch László lesz az MNB harmadik alelnöke. Windisch a költségvetési elemzések területét vezette eddig a jegybanknál. A külső és belső monetáris tanácstagok törvényben foglalt arányának fenntartásáért még egy taggal, Kandrács Csabával bővül a monetáris tanács is. Kandrács az államkincstárért felelős helyettes államtitkári posztot töltötte be.

Nem tart sajtótájékoztatót az MNB holnap a PSZÁF és a jegybank összevonásáról. A jegybank a kedd 2 órára tervezett esemény új időpontját később jelöli ki. A pénzügyi felügyelet és a jegybank október 1-től egy intézményként működik tovább.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Adják az olasz bankokat

Európát az olasz kormányválság és az amerikai költségvetési vita tartja félelemben, így nem csoda hogy a vezető nyugat-európai tőzsdék komoly mínuszokban tartózkodnak. Az sem segített a hangulatnak, hogy a német kiskereskedelmi értékesítés csak fél százalékkal emelkedett augusztusban, pedig az elemzők 0,8 százalékos bővülést vártak.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Hátul az olasz parkett kullog, ahol a bankpapírok szerepelnek a legrosszabbul, az Intesa Sanpaolo 3,4 százalékkal esik, ebben a vezérigazgató lemondása is közrejátszhat, az Unicredit 2,4 százalékkal, míg az Unione di Banche Italiane 3 százalékkal szánkázik lefelé.

Az Unicredit árfolyama (Milánó)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Akár jövő év januárjáig is eltarthat, ameddig a német választásokon győztes CDU párt és a szociáldemokraták megegyeznek a nagykoalícióról – számolt be a MarketWatch SPD-hez közeli forrásokra hivatkozva.

1,13 milliárd dollárért eladja a GlaxoSmithKline a trombózis elleni gyógyszereit az Aspen Pharmacare Holdingsnak. A Glaxo részvénye 0,4 százalékos mínuszban jár, de felülteljesítőnek számít.

A Dél-Texasban található 106 ezer hektáros palaolaj és palagázt tartalmazó területét akarja eladni a Royal Dutch Shell a Wall Street Journal értesülései szerint. A Shell augusztusban már 2,2 milliárd dolláros értékvesztést számolt el a területen. Az olajmamut indoklása szerint az általuk várt teljesítményt nem éri el a mező. A részvény felülteljesítőnek számít az európai olajcégek között.

A költségvetés borzolja a kedélyeket

Amerikában is a piros színé a főszerep a vezető parketteken, hiszen a hétvégi költségvetési tárgyalások megakadtak, így ma éjfélig van idejük csak a feleknek, hogy megegyezzenek a büdzséről, különben holnap leállíthatja egyes tevékenységeit az amerikai állam.

A Dow Jones 0,6, az S&P 500 0,4 százalékos mínuszban áll, de a Nasdaq is lefelé veszi az irányt 0,3 százalékos csökkenéssel.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Pedig az USA-ból a vártnál jobb makroadatok érkeztek, a Chicagói beszerzési menedzserindex értéke 55,7 pont lett, felülmúlva a várakozásokat, és a Dallas körzeti Fed feldolgozóipari aktivitást mérő indexe is jelentős javulást mutatott.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A WTI olaj már 1,2 százalékos mínuszban jár és a Brent is 0,8 százalékot veszített az értékéből. Egyrészt a halvány reggeli kínai PMI, másrészt az amerikai költségvetéssel kapcsolatos problémák játszanak szerepet a teljesítményben.

A WTI típusú kőolaj ára (dollár/hordó)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

De az is lefelé ható tényező a feketearany árában, hogy pénteken az iráni és az amerikai elnök telefonon beszélt egymással, amire 1979 óta nem volt példa. Irán pedig hajlandó lenne akár az urándúsításról is tárgyalni az amerikaiakkal, az enyhülő közel-keleti feszültség pedig az olajárat lefelé nyomhatja..

A CNBC információi szerint az Apple vezérigazgatója és a milliárdos befektető, Carl Icahn ma találkozót tart. A téma minden bizonnyal az Apple részvényvisszavásárlási programja, illetve osztalékfizetési tervei lehetnek. Icahn mindkettő esetében szeretne előrelépést látni.

Az Apple egyébként letaszította a trónról a Coca-Colát a világ legértékesebb márkájának trónjáról. Az Interbrand tanulmánya szerint az Apple márka 98 milliárd dollárt ér, míg a második helyezett Google 93 milliárdot.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu