Nem jön be a Shellnek az amerikai palaforradalom

Vágólapra másolva!
Megválik texasi palaolaj és palagáz projektjeitől Európa legnagyobb olajtársasága, a Shell. A vállalatnál koránt sem váltotta be eddig a hozzá fűzött reményeket az amerikai palaforradalom, mivel az annak következtében egyre olcsóbbá váló amerikai olaj és gáz jelentős veszteségeket okozott a társaságnak. 
Vágólapra másolva!

Eladja Texas államban lévő palaolaj és palagáz kitermeléssel foglalkozó egységét a Shell – írja a Financial Times. Európa legnagyobb olajtársaságának texasi pala-kitettsége koránt sem tudott hozzájárulni a cég eredményeihez, ráadásul két hónappal ezelőtt egy 2,1 milliárd dolláros leírást kellett végrehajtani az ottani eszközökön.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.


Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Az amerikai palaolaj és palagáz kitermelése koránt sem váltotta be eddig a hozzá fűzött reményeket a Shellnél, mivel a palaforradalom következtében egyre olcsóbbá váló amerikai olaj és gáz nyomás alá helyezte a nagy olajtársaság eredményeit. A csökkenő árak miatt egyre olcsóbban tudják eladni az Amerikában kitermelt olajat, földgázt, miközben dollármilliárdokat áldoznak az ottani fejlesztésekre, kutatásokra. Ennek következtében jelentős veszteséget termelt az amerikai tevékenységük a második negyedévben, és az év hátralévő részében sem számítottak jelentős javulásra a régióban.

Forrás: BP, Investor.hu

A hivatalos megfogalmazás szerint a Shell megvizsgálta egyes tevékenységeit, és úgy ítélte meg, hogy a texasi palaolaj és palagáz kitermelése nem illik bele a cég elképzeléseibe. Ugyanakkor ez nem zárja ki, hogy egy másik olajtársaság számára a mező jelentős mértékben hozzá tud majd járulni eredményeinek növeléséhez.

A Shell közölte, hogy további pala-érdekeltségeiktől válhatnak meg Észak-Amerikában, például a Kansasban meglévő 600 ezer holdas területüket is értékesíteni kívánják, valamint coloradói palaolaj-kutató projektjeiket is eladnák.

A Shell menekülése rendkívül fontos üzenetet hordoz, mivel az amerikai palaforradalom körüli felhajtás túlpörgését is jelezheti. Rendkívül figyelemre méltó, hogy a világ egyik legnagyobb olajtársasága nem tud profitálni a palaforradalomból, ami a többi nagy olajvállalat számára sem kecsegtet sok jóval. Ezek a nagy társaságok túl későn reagálhattak az őrületre, így már csak akkor léptek be a piacra, amikor jóval drágábban juthattak a megfelelő technológiához, eszközökhöz, különböző területekhez.

A híreket tegnap pozitívan fogadták a Shell befektetői, mivel a cég részvényei a pocsék tőzsdei hangulat ellenére 0,4 százalékot tudtak drágulni. Ma viszont kisebb korrekcióba kezdtek, és 0,5 százalékot gyengültek.

Royal Dutch Shell árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [origo]

Mi az a palagáz?

A palagáz (angol nevén: shale gas) olyan hagyományos földgáz, melyet a föld pala képződmények apró üregeiből, csatornából hoznak a felszínre, ugyanakkor a hagyományos földgáznál mélyebben helyezkedik el. A palagáz az egyike a nem konvencionális gázoknak, melyeket a hagyományos gázmezőknél bonyolultabb technológiával lehet a kibányászni.

Nem számít új keletű dolognak a palagáz, már az 1800-as évek első felében felfedezték, de elterjedni csak 1970-es évektől kezdett. A fénykora pedig a 2000-es évek elején kezdődött, amikor még az USA-ban a földgáz-kitermelés csupán 1 százaléka származott palagázból, 2010-re viszont már 20 százalék fölé emelkedett ez a szám az Energy Information Administration (EIA) adatai szerint.

A legfontosabb újítást a horizontális fúrási technológiák elterjedése, illetve a hidraulikus repesztés fejlődése okozta. Olyan területeken vált kitermelhetővé a nyersanyag, amire korábban gondolni sem mertek volna. A horizontális fúrás miatt pedig nem szükséges annyi kutat fúrni, mint korábban, mivel szélesebb területet tudnak egy helyről elérni. A hidraulikus repesztés során apró repesztéseket végeznek különböző vegyi anyagok, homok és nagy mennyiségű víz felhasználásával. A föld azon rétegeit, melynek gyenge az áteresztőképessége megrepesztik, így könnyebben felszínre hozható a nyersanyag.

Mi a palaolaj?

A palaolaj (angolul: shale oil, vagy light tight) kitermelése költségesebb, mint a hagyományos olajfajtáké. A palaolajat azzal a technológiával termelik ki, amivel a palagázt. Mindkettő több mint két kilométerrel a felszín alatt, a betonkeménységű palába belekötve helyezkedik el, így azok nem termelhetők ki a hagyományos fúrási módszerrel.

A palát össze kell törni, az olaj esetében pedig sokkal nagyobb lyukakat kell ütni, mint a palagáznál, ahhoz, hogy azokon az olaj ki tudjon folyni. A lyukasztáshoz a palagázénál erősebb repesztési technológia szükséges. A palagázhoz hasonlóan palaolajból is jelentős készletek találhatók a föld alatt, viszont a kőzet repesztése után nagyon gyorsan csökken a kijövő mennyiség, a második évben tipikusan az elsőnek a felére. Ezért amíg egy hagyományos olajmezőt húsz évig lehet művelni, a palaolajnál folyamatosan fúrni és repeszteni kell, mert a két-három évvel korábban létesített kutak már szinte semmit nem termelnek.