Még az idén licitháborúba bocsátkozhat a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
Igaznak bizonyultak a korábbi értesülések, miszerint az NMHH újabb frekvenciatendereket írhat ki még idén. A Napi Gazdaság kérdésére válaszolva a médiahatóság részéről elmondták, hogy minden stratégiai szereplő előtt nyitott a piacra való lépés lehetősége, tehát továbbra sem zárható ki az újabb szereplő debütálása. A rövidesen megüresedő 800 MHz-es tartomány mellett vélhetően több sávból is értékesítésre kínálhat fel blokkokat az NMHH, ugyanis a kormány jövőre mintegy 150 milliárd forintos bevétellel számol e téren.
Vágólapra másolva!

Újabb tender jön!

Még az idén újabb frekvenciatendereket írhat ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – írja a Napi Gazdaság, a hatóság tájékoztatására hivatkozva. Korábban több sajtóorgánum is hasonló értesülésekről számolt be, így talán nem hat az újdonság erejével, hogy a rövidesen megszűnő analóg műsorszórás miatt megüresedő 800 MHz-es frekvenciatartományt értékesíteni kívánja az NMHH.

Hogy lesz-e biztosan újabb, negyedik számú szereplő a mobilpiacon egyelőre még nem tudni, ugyanakkor a kormány korábbi törekvései egyértelműen ebbe az irányba mutattak. Az NMHH-nál annyit árultak el ez ügyben, hogy a hatóság „a verseny híve, ezért a szabad frekvencialicencekért való indulása lehetőségét minden piaci vagy a piacra lépni kívánó stratégiai szereplő számára nyitottá teszi”.

A legutóbbi frekvenciaárverés eredményét 2012 januárjában hirdette ki az NMHH. A 900 MHz-es tender legnagyobb nyertese ekkor még úgy nézett ki, hogy a Magyar Posta, az MFB Invest és az MVM által alapított MPVI volt, aki 5MHz-nyi blokkot vásárolhatott meg. Később azonban megsemmisítésre került a tender eredménye, melyet a Kúria is helyben hagyott. Bár ezzel ideiglenesen a három nagy mobilszolgáltató, a T-Mobile, a Vodafone és a Telenor is elvesztette a már megnyert blokkjait, azonban az NMHH-val nemrégiben kötött egyezség révén mégis visszakerültek hozzájuk az őket megillető sávok. Ráadásul a 2014-ben, illetve 2016-ban lejáró 1800-as és 900-as frekvenciasávok használati jogát is sikeresen hosszabbították meg. Az ügylet összértéke mintegy 100 milliárd forintra tehető.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Mennyibe kerülhetnek az újabb tenderek?

Egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mikor kerülnek kiírásra a tenderek, és hogy azok eredményei mikor is látnak majd napvilágot. A kormány azonban a jelenlegi tervek szerint jövőre a GDP 0,5 százalékára rúgó bevételt szeretne elérni a frekvenciák értékesítéséből, ami közel 150 milliárd forintot (áfával) jelenthet számításaink szerint.

Az újabb jelentős kifizetés szintén az osztalék csökkentésének valószínűségét növelik, az elemzők már jelenleg is csak 30 forint körüli osztalékkal számolnak. A várható kiadásokról és a Magyar Telekom osztalékáról szóló bővebb információt az alábbi cikkünkben talál: Megkönnyítené a mobilszolgáltatók pénztárcáját az állam

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.