Két Matolcsy-emberrel bővül az MNB vezetése

Matolcsy György, MGYOSZ
Vágólapra másolva!
Windisch László lesz a jegybank harmadik alelnöke, és Kandrács Csaba a monetáris tanács új tagja, tudta meg az Origo. Mindkét ember Matolcsy Györggyel együtt mozgott, alatta dolgoztak a nemzetgazdasági tárcánál, és mellette-alatta dolgoznak az MNB-ben is. Windischnek banki, biztosítói tapasztalata alig van, pedig a pénzügyi felügyeletért lesz felelős, ez a terület neki is új lehet.
Vágólapra másolva!

Windisch László lesz a jegybank új, harmadik alelnöke – tudta meg az Origo. (Windisch alelnök-jelöléséről már korábban beszámoltunk.) A gazdasági bizottság fél 12-kor kezdődő ülésén hallgatja meg az alelnökjelöltet.

Windisch a pénzügyi felügyeletért felelős alelnök lesz, miután október 1-jével megszűnik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, és beolvad a jegybankba. A 35 éves Windisch életében nem dolgozott bankban vagy biztosítónál, így a hozzá rendelt terület neki is új lesz. (Egyedül az Eximbankban tavaly júniustól idén májusig volt felügyelőbizottsági tag.) Sokáig, 2002-től az adóhivatalnál dolgozott, majd a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárcához került 2011 elején, az adóigazgatási főosztályt vezette (adóbírságokkal, adóeljárásokkal foglalkozik a terület). Idén, miután Matolcsyból jegybankelnök lett márciusban, nem sokkal később, májusban Windisch is követte az MNB-be, a költségvetési elemzések terület vezetésével bízta meg Matolcsy.

Windisch kinevezése azt is magával hozza, hogy kell még egy embert választani a jegybank monetáris tanácsába. Ez a testület az MNB legfőbb döntéshozó szerve, például a kamatokról is ez a grémium határoz. Az új mt-tag a 33 éves Kandrács Csaba lesz. Ő is Matolcsy alatt dolgozott a nemzetgazdasági tárcánál, az államkincstárért felelős helyettes államtitkár volt 2012 közepétől, majd a kincstár élére is kinevezték, de miután Varga Mihály váltotta Matolcsyt a Nemzetgazdasági Minisztérium élén, Kandrácsnak mennie kellett. Az NGM-es pályafutása előtt a Rogán Antal vezette ötödik kerület pénzügyi osztályán dolgozott 2009-től, azt megelőzően pedig az NGM elődjénél, a pénzügyminisztériumban járta a ranglétrát 2003-tól az uniós források elosztásával kapcsolatos részlegeken.

Az MNB vezetésébe kerülő két új személyt hivatalosan még nem jelentették be, jelölésük Orbán Viktor kormányfő joga. Korábban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a miniszterelnök vasárnap estig megnevezi jelöltjeit a két posztra, azonban ez nem történt meg. Még két órával a bizottsági meghallgatásuk előtt sem közölte senki hivatalosan, hogy kiket fog meghallgatni a gazdasági bizottság, ki lesz a jegybank két új embere. (Cikkünk megjelenése után, néhány perccel a meghallgatás előtt Rogán Antal, a bizottság elnöke egy más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszul megerősítette: Orbán Viktor Windisch Lászlót jelölte MNB-alelnöknek. Rogán azt is hozzátette, a gazdasági bizottsági ülésen meghallgatják Kandrács Csabát is, aki az MNB Monetáris Tanácsának lehet az új tagja.)

Nem történt egyeztetés a kormányoldal és az MSZP között a jelöltek személyéről, a gazdasági bzottság tagjai is csak a hétvégén értesültek arról, kit kell meghallgatni hétfőn délelőtt. "A Fidesz eljárása a bizalom teljes hiányáról árulkodik, ezért a két jelöltet az MSZP nem fogja támogatni" - mondta lapunknak még a meghallgatás előtt Kovács Tibor, a szocialista párt politikusa.