Így vásárol be egy milliárdos

Vágólapra másolva!
Több mint 2 milliárd dollár értékű részesedéshez juthat a Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway a Goldman Sachsban, miután a 2008-as válság idején speciális warrantokhoz jutott a társaságban, amelyek most futnak ki.
Vágólapra másolva!

Akár 13,2 millió Goldman Sachs részvényt kaphat a Warren Buffett nevével fémjelzett Bekshire Hathaway, mivel a 2008-as válság idején segített a nehéz helyzetben lévő bankon. Buffett 5 milliárd dollár értékben kapott elsőbbségi részvényeket és warrantokat 5 milliárd dollárért, amelyeknek 115 dollár a lehívási ára.

Mit jelent a warrant?

A warrant úgynevezett opciós utalvány, mely könnyen összekeverhető az opcióval. Abban tér el a szokványos opcióktól, hogy lehívásának fedezetéül a vállalatnak új részvényeket kell kibocsátania, mellyel a forgalomban lévő részvények száma, így a közkézhányad is megnő. Fontos különbség még a warrantok és az opciók között, hogy előbbi általában jóval hosszabb lejárati idővel (akár 15 év) rendelkezik, mint utóbbiak, ami megnöveli a felhasználásig rendelkezésre álló időt. A warrant bevételt eredményez a vállalatnak, amikor a warrant tulajdonosa kifizeti (az opciós megállapodásban rögzített) kötési árat, melyért cserébe részvényt ad a warrant vásárlójának. Az előbbi különbségek miatt a warrant értéke különbözik egy azonos feltételekkel rendelkező vételi opció értékétől.

A Goldman Sachs a válságot sikeresen átvészelve 2011-ben 10 százalékos prémium mellett visszahívta az elsőbbségi részvényt, majd tavasszal megegyezett a Berkshire és a Goldman abban, hogy nem pénzügyi teljesítés révén jut majd hozzá a profithoz Buffett, hanem a Goldman Sachs papírok formájában.

Aészvényekből számított átlagár és a warrantok lehívási ára közötti különbséget a befektetési bank részvényben teljesíti. Az átlagárat pedig mostantól számolják és 10 kereskedési nap átlagát veszik figyelembe. A Goldman Sachs így el tudja kerülni a hígítási hatást.

Amennyiben 160 dolláros átlagárfolyammal számolunk, akkor a Goldman Sachsnak több mint 12,2 millió részvényt lesz kénytelen átadni a Berkshire-nek, míg 165 dolláros átlagár mellett akár 13,2 millió részvényt is kaphat Buffett.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az ügylet révén Buffett 2 százalék körüli részvénypakkal rendelkezhet majd a Goldmanban, amivel a 9-ik legnagyobb befektető lehet a pénzintézetben.

Goldman Sachs napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu