Vágólapra másolva!
AZ OTP esése magával rántja a magyar tőzsdét is, pedig a Mol és a Magyar Telekom plusszal korriáglja pénteki nagyobb csökkenését. A forint erősödésbe kezdett délelőtt, pedig kora reggel még gyengülgetett, jelenleg 298 forint alatt tartókodik az euró árfolyama.Nyugat-Európában az olasz belpolitikai válság és az amerikai költségvetési aggodalmak borzolják a kedélyeket, jelentősebb csökkenésbe kényszerítve a vezető indexeket. A sor végén az olasz parkett kullog 1,5 százalékos mínuszával.Amerikában sem túl biztató a kép nyitásra, a határidős indexek 0,6-0,7 százalékos mínuszt prognosztizálnak, mivel fennáll a veszélye, hogy ha ma éjfélig nem állapodnak meg a felek a költségvetésről, részlegesen leállhat a szövetségi kormány működése.
Vágólapra másolva!

Esik az OTP

Az OTP egy százalék feletti esése rántja a negatív tartományba a magyar parkettet, bár még ezzel a pár tizedes mínusszal is az egyik legjobban teljesítő börze a BÉT Európában a prágai mellett.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A rossz nemzetközi hangulatban a magyar bankpapír 1,2 százalékkal halad lefelé, bár túl nagy mozgolódás nincs a parketten, a forgalom meglehetősen gyenge. Az átlagnál kisebb mínusz a Molnak és a Magyar Telekomnak köszönhető, mivel a két részvény pénteki nagyobb zuhanását próbálja meg korrigálni mostani visszafogottabb emelkedésével. A Richter néhány tizedes mínusszal keseríti a befektetőit.

Az OTP árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az Egis is felfelé halad, miután a PSZÁF pénteken jóváhagyta a Servier 100 százalékos leányvállalatának, az Arts et Techniques du Progrès Egisre tett felvásárlási ajánlatát. Az Egis részvényesei október 2-től november 5-ig fogadhatják el az Arts et Techniques du Progrès 28 ezer forintos részvényenkénti felvásárlási ajánlatát.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A forint nagyobbat erősödött hirtelen fél 12 előtt, ezzel pedig a 297,5-ös szintig szúrt le az euróval szemben, pedig reggel még kisebb gyengüléssel kezdett az elromló nemzetközi hangulatban.

EUR/HUF árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Berlusconi miatt zuhan az olasz tőzsde

Nyugat-Európában valamelyest mérséklődtek a mínuszok a korai órákat követően, bár még továbbra is jelentős a csökkenések mértéke. A sor végén a milánói tőzsde kullog az olasz kormányválság árnyékában.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A hétvégén Silvio Berlusconi pártja kilépett a koalícióból, és öt miniszter lemondott, mivel nem értenek egyet azzal, hogy a miniszterelnök, Enrico Letta áfát és üzemanyagárat emelt. Berlusconi szeretne előrehozott választást, de ameddig van esély a többségi kormányzásra, addig az elnök nem ír ki újabb választásokat.

A milánói tőzsde értéke (pontban)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az olasz tőzsde reggel még 2,4 százalékos zuhanásban is volt, mostanra némileg jobban áll, de még mindig 1,5 százalékos a mínusz. Legrosszabbul az olasz bankoknak megy, az Intesa Sanpaolo 3,4 százalékkal esik, ebben a vezérigazgató lemondása is közrejátszhat, az Unicredit 2,4 százalékkal, míg az Unione di Banche Italiane 3 százalékkal szánkázik lefelé.

Az Unicredit árfolyama (Milánó)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az általános rossz hangulatot az amerikai költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak váltották ki, ugyanis a szövetségi kormány akár már holnap leállíthatja egyes tevékenységeit, ha a döntéshozóknak nem sikerül megállapodniuk ma éjfélig az október elsején induló új költségvetés finanszírozásában.

A határidős indexek 0,6-0,7 százalékos mínuszt jósolnak nyitásra a tengerentúlon, így tovább folytatódhat a pénteki rossz teljesítmény.

Londonban a bányatársaságoknak megy rosszul, miután Kínából a vártnál rosszabb feldolgozóipari PMI adatok érkeztek. A Rio Tinto 2,2, az Anglo American 2,1, míg a BHP Billiton 1,3 százalékkal csökken a londoni kereskedében.

A dolgozói 4 százalékától, összesen 15 ezer embertől készül megválni a Siemens azért, hogy növelni tudja az ipari konglomerátum nyereségességét és az olyan riválisokkal, mint a General Electric, vagy az ABB fel tudja venni a versenyt. Korábban csak 8 ezer fős létszámleépítést terveztek. Az elbocsátások harmada Németországban valósul meg.