Vágólapra másolva!
A budapesti tőzsdén a rossz nemzetközi hangulat ellenére csak kisebb elmozdulás látható, a Mol és a Magyar Telekom erősödésének köszönhetően. A két papír pénteki nagyobb esését korrigálja ma, ellenben az OTP már csökkenésben van. A forint is gyengélkedik a reggeli órákban, az euró/forint árfolyam 299 közelében tartózkodik.Igencsak elromlott a hangulat a külföldi piacokon, miután a hétvégén az USA-ban nem tudtak megállapodni a költségvetésről, így már csak ma éjfélig maradt idő arra, hogy egyezségre jussanak. De az olasz kormányválság is súlyként nehezedik a befektetők hangulatára, a milánói börze több mint 2 százalékos esésben van miután Silvio Berlusconi pártja kilépett a koalícióból.
Vágólapra másolva!

Visszafogott mínuszban a BUX

Az általános rossz piaci hangulatnak megfelelően a budapesti tőzsde is gyengén kezdi a napot, de a BUX csak pár tizedes mínuszban áll. A régióban és Európában is felülteljesít ezzel a hazai parkett.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A magyar parkett ezt annak köszönheti, hogy a Mol és a Magyar Telekom is erősödni tud. A Mol azok után indította plusszal a napot, hogy pénteken nagyobbat esett miután a Bloomberg arról számolt be, hogy a horvát bíróság kiadta az elfogatóparancsot Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató ellen.

A Mol árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Magyar Telekom szintén pénteki lejtmenetét próbálja korrigálni. A társaságot érintő hír, hogy akár még idén kiírhatják Magyarországon a frekvenciatendereket, írja a Napi Gazdaság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra hivatkozva.

Az OTP és a Richter viszont a rosszabb európai hangulatnak köszönhetően pirosban időzik, a bankpapír 1 százalék körüli, míg a gyógyszerrészvény 0,4 százalékos gyengülésben van.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Jóváhagyta pénteken a PSZÁF a Servier 100 százalékos leányvállalata, az Arts et Techniques du Progrès Egisre tett felvásárlási ajánlatát - áll a BÉT közleményében. Az Egis mellékelten közzétette a jóváhagyott ajánlati dokumentációnak az ajánlattevőtől kézhez kapott anyagát is. Ezek alapján az Egis részvényesei október 2-től november 5-ig fogadhatják el a Servier leányvállalatának 28 ezer forintos részvényenkénti felvásárlási ajánlatát. Az Egis kisebb emelkedésben van a mai kereskedésben.

A forint a 299-es szint körül ingadozik az euróval szemben, miután pénteken nagyobb erősödést produkált a hazai deviza. Bár az elromló hangulat gyengítő hatással van a forint árfolyamára, reggeltől kissé gyengül is.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Zuhanórepülésben az olaszok

Az amerikai költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak mellett az európai börzéknek az sem segít, hogy Olaszországban tovább súlyosbodik a kormányválság. A vezető indexek mind a negatív tartományban állnak, a német a francia és az angol tőzsde is 1 százalék körül csökken, míg a milánói parkett több mint 2 százalékkal zuhan.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ugyanis Silvio Berlusconi pártja kilépett a koalícióból, és öt miniszter lemondott, mivel nem értenek egyet azzal, hogy a miniszterelnök, Enrico Letta áfát és üzemanyagárat emelt. Berlusconi szeretne előrehozott választást, de ameddig van esély a többségi kormányzásra, addig az elnök nem ír ki újabb választásokat.

A milánói tőzsde értéke (pontban)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Eladja az Axa a kockázati tőke üzletágának jelentős részét, ami után 21 százalékra csökkenhet a társaságban a cég részesedése – számolt be a Financial Times. A vállalat 510 millió eurót érhet az értesülések szerint.

Lemondott az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója a posztjáról, akinek a helyét Carlo Messina veszi át és ő vezette korábban a bank lakossági üzletágát. Az előző vezetőnek azért kellett távoznia, mert az egyik nagybefektetőnek nem tetszett az, hogy hogyan vezeti a bankot és emiatt egyre több kritikát kapott.

A dolgozói 4 százalékától, összesen 15 ezer embertől készül megválni a Siemens azért, hogy növelni tudja az ipari konglomerátum nyereségességét és az olyan riválisokkal, mint a General Electric, vagy az ABB fel tudja venni a versenyt. Korábban csak 8 ezer fős létszámleépítést terveztek. Az elbocsátások harmada Németországban valósul meg.