Varga benyújtotta a rezsicsökkentés költségvetését

Vágólapra másolva!
A rezsicsökkentés költségvetése lehet a jövő évi büdzsé, mivel azon olyan intézkedéseket vezetnek át, amelyek könnyebbé teszik az emberek mindennapi megélhetését - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, mielőtt átadta a jövő évi költségvetés tervezetét Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a kormány a Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek hétfőn. A költségvetés 15 958,373 milliárd forint bevételi főösszeggel, 16 883,127 milliárd forint kiadási főösszeggel és 924,753 milliárd forint hiánnyal számol, 30 629,1 milliárd forintos GDP mellett - derül ki a dokumentumból.

A kabinet kiegyensúlyozott, stabil növekedési pályával, 2 százalék körüli GDP-növekedéssel, fegyelmezett gazdálkodású államháztartással, 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormány a fogyasztás 1,9 százalékos bővülésével és 2 százalékos reálkereset emelkedéssel számolt a 2014-es költségvetés tervezésekor. Az államadósság a GDP 76,9 százalékára csökken jövő év végére az idén év végén várható 77,4 százalékról. A 2014. december 31-ére tervezett adósságot 296,90 forint/euró, 240,6 forint/svájci frank és 225,0 forint/amerikai dollár árfolyam mellett számolta a kormány.

A nyugdíjakat 2,4 százalékkal - az infláció mértékével - emelik az idei 5,2 százalékos növekedés után. A gyed extra január elsején indul, és az újonnan gyedet igénylők vehetik majd igénybe, azért mert a 2,9 százalékos hiánycélt tartani kell, Magyarország nem akar visszakerülni a túlzottdeficit-eljárás alá.

Varga Mihály kiemelte: a rezsicsökkentés 2014-ben is folytatódik; az idei ezzel kapcsolatos intézkedéseknek - beleértve az év végi, további, 11,1 százalékos rezsicsökkentést - köszönhetően 2014-ben átlagosan mintegy 100 ezer forintot tudnak megspórolni a magyar családok. A családi adókedvezmény kiterjesztésével az ideihez képest 53 milliárddal marad több a családok zsebében, a diákhitelt érintő változtatások pedig 4 milliárd forint tehercsökkentést jelentenek.

A miniszter beszélt a húsáfa csökkentéséről. Mint mondta, a jövő évi költségvetés megteremti a lehetőségét a hús általános forgalmi adójának csökkentésére, ugyanakkor ennek részleteiről még nem született kormánydöntés. Az adótörvények módosítását két héten belül nyújtják be az Országgyűlésnek, jelenleg az utolsó simításokat végzik rajta, a módosításokról szerdán tárgyal a kormány - fűzte hozzá Varga Mihály.

Szerinte a jövő évi költségvetésben nincs olyan terület, amely kisebb összegből gazdálkodhatna jövőre, mint az idén, az esetleg kieső bevételeket pedig jelentős tartalék fedezheti. A miniszter hangsúlyozta, hogy a 100 milliárd forintos Országvédelmi Alap mellett egy 120 milliárd forintos további biztonsági tartalék szolgálja a rendkívüli kiadások fedezetét.