Jobb életet akarnak teremteni az új jegybanki vezetők

Vágólapra másolva!
A bankrendszer van a gazdaságért, a gazdaság van az emberekért, ezt nem szabad szem elől téveszteni. Azon leszek, hogy a bankrendszerben és azon kívül született pénzügyi innovációkat szorosabb felügyelet alá vonjuk - mondta gazdasági bizottsági meghallgatásán a Magyar Nemzeti Bank új alelnökének jelölt Windisch László. A bizottság Kandrács Csabát, a Monetáris Tanácsba jelölt új tagot is meghallgatta.
Vágólapra másolva!

Az adóhivatali, adóigazgatási tapasztalattal és rövid jegybanki múlttal rendelkező Windisch a devizahitelezést is pellengérre állította rövid bemutatkozó beszédében, amelynek során többször pillantást vetett az előtte levő papírra. Szerinte a devizahitelek felfutása családok tömegeit sodorta nehéz helyzetbe. Minden ilyen termékkel szemben szeretnének hatékonyan és időben fellépni.

Ezzel Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének azon elvárásához is igazodna az MNB új alelnöke, hogy a jegybank legyen sokkal határozottabb a fogyasztóvédelmi oldalon a bankokkal szemben. Rogán sokkal keményebb fellépést kér tőle azért, hogy védje a hitelfelvevők és betétesek érdekét. "Ne legyen 600 termék, legyenek kiszámítható termékek" - fogalmazott Rogán.

A monetáris tanács új tagja Kandrács Csaba lehet. Ő az állami pénzügyeket ismeri jól, a Pénzügyminisztérium után épp Rogán Antal mellett, az ötödik kerület pénzügyi osztályán dolgozott, majd az államkincstárért felelős helyettes államtitkár, később a kincstár elnöke lett, és Matolcsy Györgyöt az idén májusban követte a jegybankba.

Mint bizottsági meghallgatásán fogalmazott, "a mai világ megmutatta, milyen szorosan összefügg a költségvetési és a monetáris politika; fontos, hogy szorosan együttműködjenek". Nem mindegy a költségvetés számára sem, hogy a jegybank milyen eredményt termel, mekkora az alapkamat, ezt pedig azzal indokolta, hogy "ha nem történt volna meg az elmúlt egy évben végigvitt alapkamat-csökkentés, akkor körülbelül 80 milliárd forinttal lenne rosszabb az MNB eredménye, amit a költségvetésnek meg kéne térítenie. Kandrács azzal zárta rövid mondandóját, hogy jobb életet akar teremteni, és ahhoz szeretne monetáristanács-tagként hozzájárulni, hogy előremozdítsák Magyarország sorsát.

A két új jegybanki vezető jelölésének körülményeiről, szakmai pályafutásáról itt olvashat bővebben.