Mindenkit letarolt Vasember

Vágólapra másolva!
Ma zárul Amerikában a nyári filmszezon, ami szinte már biztos, hogy minden idők legnagyobb jegybevételét generálta a rendelkezésre álló adatok alapján. A legsikeresebb filmnek a Vasember 3 bizonyult a tengerentúlon, melyet nem igazán tudtak megszorongatni a versenytársak. Bár a gyártó Disney filmstúdió sokat kaszált a szuperhősőn, befektetői öröme mégsem lehet felhőtlen, hiszen a hatalmas költségvetéssel készült Magányos lovas óriási bukás volt Johnny Depp szereplésével.
Vágólapra másolva!

Feltámadt a filmipar

Minden idők legjobb nyarát zárhatja idén a filmipar az Egyesült Államok jegyértékesítései alapján. A BoxOffice becslései szerint az idei nyári moziszezonban rekord nagyságú, 4,64 milliárd dolláros jegybevételt termeltek a tengerentúlon a filmek, amire nagy szükség volt a rendkívül gyenge év eleji értékesítést követően. Bár a végső adatok majd csak kedden látnak majd napvilágot, annyi biztos, hogy a tavaly nyári 4,34 milliárd dolláros bevétel után idén már 4,45 milliárd dollárt termeltek a filmek a BoxOfficeMojo adatai szerint. Mindezt úgy sikerült 2013-ban teljesíteni, hogy a május első péntekjétől a munka ünnepe előtti hétvégéjéig tartó időszak során kevesebb filmet vetíttek, mint egy évvel korábban.

Forrás: Origo

Eric Handler, az MKM Partners elemzője szerint a jobb eredmény annak köszönhető, hogy a 100 millió dolláros lélektani határt 16 filmnek is sikerült áttörnie, míg egy évvel korábban "csupán" 12 film volt ugyanerre képes.

Nem fér kétség Vasember győzelméhez

A filmek versenyét a nyári filmszezon kezdetén bemutatott Vasember 3 nyerte, a szuperhős ugyanis Észak-Amerikában közel 409 millió dolláros jegyértékesítést hozott össze, ami az összes film által termelt bevétel csaknem tizede. Ráadásul világszinten nézve minden idők ötödik legnagyobb gázsiját söpörte be a hősfilm 1,2 milliárd dollárral. A Robert Downey Jr. által megformált Tony Stark azonban nem veszélyeztette az egy éve bemutatott Bosszúállókat, amely 623 millió dolláros jegybevételt termelt az USA-ban.

Forrás: www.warnerbros.com

A dobogóra Vasmemberen kívül még egy szuperhős fért fel, mégpedig a legújabb Superman epizód, az Acélember. Clark Kent azonban csak a harmadik helyet kaparintotta meg 290 milliós bevételével, a Gru 2 nagyobb nészerűségnek örvendett Amrikában, összesen 352 millió dolláros jegyértékesítés fűződik a nevéhez.

Forrás: Origo

A filmstúdiókat tekintve a Walt Disney volt az idei nyár nyertese, ugyanis a 10 legnagyobb bevételű film közül az első helyet megszerző új Vasember epizód, és a dobogóról éppen csak lemaradó Szörny Egyetem is hozzá köthető. Mégsem lehet felhőtlen az örömük a Walt Disney tulajdonosainak, ugyanis a társaság legutóbbi negyedéve nem sikerült túl fényesre, amiben szerepe volt annak, hogy hatalmas a költségvetés mellett forgatott Magányos lovas, Johnny Depp főszereplésével csúnyán megbukott.

Forrás: Fórum Hungary

Irány Kína!

A nagy amerikai filmstúdiók bevételeinek nagyrésze jelenleg még az USA-ból származik, ugyanakkor ez az elkövetkezendő években jelentősen megváltozhat. A jövőbeli növekedés alapja a külföldi terjeszkedés lesz, amiről nemrégiben az Investor.hu hasájain is beszámoltunk. A bővülés elsődleges motorja Kína lesz, aminek kiaknázása a mozik terjeszkedésétől is nagyban függ. 2020-ig a világ legnépesebb országa átveheti az USA jelenlegi domináns szerepét a jegybevételek terén, annak köszönhetően, hogy évente várhatóan mintegy 3000 mozivászonat állítanak csatasorba.