Vágólapra másolva!
Hiába negatívak továbbra is az arany kilátásai, rövid távon átmeneti felpattanás következhet, akár 1500 dollárig is elmenetelhet az árfolyam. A legnagyobb haszonélvezők pedig az évekig mellőzött és utált aranybánya-részvények lehetnek. A technikai és fundamentális katalizátorok is szépen egybe csengenek, de a kockázatokról sem szabad megfeledkezni.
Vágólapra másolva!

Fordulat jeleit mutatja az arany az elmúlt napokban, dacára a korábbi negatív technikai jelzéseknek. Maga az arany is kínálhat ezáltal rövid távú vételi lehetőségeket, de ehelyett egy lényegesen izgalmasabb ötletet vitatunk most meg. Az arany emelkedése ugyanis alaposan aláfűthet az évekig lesajnált aranybányáknak, a szektor átmeneti megugrása pedig akár egészen vaskos hozamlehetőségekkel is kecsegtethet.

Megindult az arany

Az arany napi grafikonja egy kávézó mosogatójára kezd emlékeztetni, az április-júniusban épített fordított füles csésze alakzat után egy újabb, ezúttal "talpra állított" füles csésze rajzolódott ki. Előbbi alakzat "célárát" éppen teljesítette az árfolyam, ha így lesz a második csészével is, akkor a kitörés 1500 dollár közelébe is eldobhatja az árfolyamot. Ez a környék masszív ellenállás lehet, hiszen a korábbi lokális csúcs mellett a 200 napos mozgóátlag is itt található. Erősíti a kitörést, hogy az arany átverekedte magát az 50 napos mozgóátlagán, és látszólag tartósabban is képes lehet megkapaszkodni felette. A mozgóátlag mostantól már támasz, és akár a kockázatkezelésben is segítségünkre lehet egy esetleges vételi pozícióhoz.

Az arany napi grafikonja

Forrás: Investor.hu

Rövid távon fundamentális katalizátorok terén is találhatunk érveket az arany átmeneti emelkedéséhez. A legfrissebb adatok gyenge inflációról szólnak az Egyesült Államokban, ami visszatarthatja a Fedet a stimulus drasztikus csökkentésétől. A konszenzus szerint a piac is inkább csak 10 milliárd dolláros csökkentést vár ősszel a Fed eszközvásárlásában a korábbi 20 milliárd dollár helyett. Eközben igazi nagykutyák kezdenek hátat fordítani az aranynak, Soros György és John Paulson alapja is látványosan csökkentette kitettségét az arany felé az elmúlt hetekben. Amikor a legnagyobb vevők is bedobják a törölközőt, és "megadják" magukat az esésnek, az könnyen kijelölheti a mélypontot egy időre. Ráadásul évek után először hajszálnyival nőtt a legnagyobb arany ETF-ben, a GLD-ben található arany mennyisége a múlt héten, ami szintén a kereslet élénküléséről tanúskodik, hasonlóan a World Gold Council legfrissebb elemzéséhez.

Érdemes hozzátenni, hogy hosszú távon továbbra is inkább negatív a képünk az arany szempontjából, bár kétségtelenül lehet fundamentális érveket hozni, amelyek talán korlátozzák a lefelé mutató kockázatokat. Ezzel együtt hatalmas lufit fújt a piac az elmúlt években, aminek leeresztéséhez még további esésekre lesz szükség. Ezen az inflációs várakozások robbanásszerű növekedése változtathatna, de még ez sem biztos, hogy visszahozná a hatalmas vevőket az aranyhoz. A hosszú távú képbe ugyanakkor bőven beleférhet egy átmeneti felpattanás az erősen negatívvá vált hangulatban. Az aktív tőzsdéző legfontosabb erénye, hogy nem köti az ebet a karóhoz, ha a piac az ellentétes irányba indul.

Aranybányát arany helyett?

Az elmúlt év legjobban utált szektorai között szerepeltek az aranybányák, sőt, valójában már 2011 vége óta egyre erősödő csökkenő trendben mozog az iparág. Az elmúlt egy évben 60 százalékot esett a szektort leképező Market Vectors Gold Miners ETF (GDX) árfolyama. Az arany fordulata viszont fellélegzést hozhat az alaposan elkalapált aranybányák számára is, sőt, a felpattanásból is relatíve vastagabban vehetik ki a részüket, mint a közvetlenül az arany árfolyamára épülő termékek.

Forrás: Investor.hu

Az aranybányák természetes tőkeáttételt nyújtanak az arany árfolyamára, legalábbis a nyereség terén. Ez egy egyszerű példán keresztül szemléltethető: ha egy bánya költsége 1200 dollár unciánként, akkor 1350 dolláros aranyár mellett 150 dollár a profitja, 1400 dolláros árnál viszont már 200 dollár. Azaz csupán 3,7 százalékos aranyár-emelkedésre 33 százalékkal nő a nyeresége (feltéve, hogy rövid távon nem változik a költsége), azaz azonos értékeltség mellett az árfolyamának is nagyobb mértékben kellene emelkednie elméletben, mint az arany ára. Minél közelebb mozog az aranyár a költségszinthez, annál nagyobb ez a tőkeáttétel.

Az aranybányák teljesítménye tehát szorosan összefügg az aranyárral, de nem százszázalékos az együttmozgás. A bányacégek sajátos részvénypiaci kockázatokat és lehetőségeket rejtenek magukban, így akár az is elképzelhető, hogy az aranyár lényeges emelkedése nélkül is megugranak az aranybányák. A bányák körüli extrém negatív részvénypiaci hangulat és a szektor masszív alulteljesítése miatt kevesebb nagy eladó léphet piacra, még ha rosszra is fordul a környezet. A működési tőkeáttétel természetesen negatív irányba is ugyanúgy működik, így ha az arany visszatérne a tartósabb eséshez, az a bányák profitjába is durván belemarna

Vannak azért problémák

Nem szabad persze megfeledkezni róla, hogy sok tekintetben "jogosan" ütötték sokéves mélypontokra az aranybánya-részvényeket. Sok kisebb bánya költségszintje a beruházási igényekkel együtt már most is meghaladja az aktuális aranyárat, azaz a szektor jelentős része jelenleg veszteséget termel. Az erősen veszteséges bányákat igyekeznek a társaságok lezárni, illetve csökkenteni a költségeket, de az elmúlt időszak súlyos sztrájkjai és zavargásai ezt jelentősen megnehezítik.

A bányatársaságok ráadásul el is lehetnek adósodva, miközben költségeik pedig folyamatosan nőnek, a bevétel csökkenése így közel sodorhatja a tönk széléhez ezeket a cégeket. Szerencsére a szektor irányát meghatározó nagy szereplők jellemzően még mindig nettó készpénzpozícióban vannak, így nem fenyegeti őket ez a veszély. Az arannyal kapcsolatos hosszú távú képünk alapján viszont ezek a problémák csak súlyosbodhatnak a jövőben. Nem véletlen, hogy a Citi és az HSBC is az aranybányáktól elriasztó elemzéssel jött ki az elmúlt napokban. Nem minden bányatársaság van viszont ugyanolyan helyzetben, a szektort lefedő GDX ETF-ben pedig természetszerűleg a nagyobb, stabilabb, nyereséges bányák vannak túlsúlyban, amelyeket a nagy bankházak sem utálnak annyira, sőt, előfordulnak vételi ajánlások is.

Marc Faber, a fő trendekkel szembe helyezkedő legendás befektető is az aranybányák vételére buzdít. Soha nem állunk be egy-egy nagy név mögé kritika nélkül, de ezúttal hajlunk rá, hogy az ő véleményét osszuk szemben a megkésettnek tűnő riogató elemzésekkel. A megalapozott, de a fő sodorral szembe menő ötletek nagy kockázatot, de cserében tekintélyes hozamlehetőséget kínálhatnak.

Készülhet a trendtörés

Csütörtökön hatalmas, 5 százalékos ugrást mutatott be az aranybánya ETF, ami különösen annak tükrében erős, hogy a részvénypiaci hangulat kifjezetten borús volt, és megerősíti a sejtésünket, hogy felzárkózásba kezdhet a lesajnált iparág. A heti grafikonon világosan kirajzolódik, milyen hatalmasat esett a GDX. A mintegy 60 százalékos zakót hozó trendvonalát meg nem is tudta áttörni az ETF, bár egyértelműen hajszál választja el tőle. Az MACD is az RSI indikátor is támogatja a kitörést, mindkét mutatóban látványos vételi jelzés alakult ki idén nyáron, nagyon hosszú idő után először. Ezen az ábrán 36 dollár környékén rajzolódik ki egy kisebb jelentőségű, 40 dollár felett pedig egy masszív ellenállás. Utóbbi nagyon távoli szint, nem álltatjuk magunkat azzal, hogy hamarosan elérné az árfolyam.

A Market Vectors Gold Miners ETF árfolyama (dollár, heti grafikon)

Forrás: Investor.hu

A napi grafikonon egy meredekebb csökkenő trendet már megtört a GDX ETF, sőt, vissza is tesztelte a trendvonalat, ezzel a korábbinál már magasabb mélypontot kialakítva. Az aranyhoz hasonlóan az 50 napos mozgóátlag felett mozog az árfolyam, sőt, 27,5 dollárnál egy fontos támasz is megtartotta az árfolyamot. A "nagy" trendvonal megtörése ugyanakkor még hátra van, és 30 dollárnál is kirajzolódik egy kisebb technikai szint, eddig tudott felpattanni a csütörtöki nagy megidulásban is. Igazán talán nagy akadályt nem okoz, ha a trendvonalat átlépi az árfolyam, főként mivel a közelben még betöltetlen rések is csábítják az ETF-et a további emelkedésre.

Az első igazán jelentős ellenállás valamivel 36 dollárnál húzódik, amit ráadásul a 200 napos mozgóátlag is erősít. Mire ideérne az árfolyam, addigra persze a mozgóátlag is lejjebb kerül majd, így érdemesebb konzervatívabb célárat meghatározni. Kiválóan adja magát erre a nagy esés első igazán lényeges Fibonacci-szintje 35 dollár közelében.

A Market Vectors Gold Miners ETF árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu

Egyedi cégben is lehet gondolkodni

Nemcsak a szektor egészét lefedő alap fest kifejezetten vonzónak, az ETF legnagyobb komponensei is meglehetősen erősnek tűnnek technikailag, meghatározó szinteket szakítottak át csütörtökön. A papírok vonzerejét ráadásul tovább növeli, hogy augusztusban az Investor Trader ügyfelei kedvezményes áron kereskedhetnek a New York Stock Exchange-re bevezetett részvényekkel, márpedig az alábbi három papír ezen a tőzsdén forog. Nem szabad persze elfeledkezni arról, hogy egy egyedi részvény számos sajátos kockázattal rendelkezik egy teljes szektort lefedő nagy alappal összehasonlítva.

Egy trendfordulós alakzat, a fordított fej-váll formáció nyakvonalát törte át csütörtökön a Goldcorp árfolyama, amely ezzel a lendülettel a korábban ellenállásként működött 30 dolláros szinten is könnyű szerrel lépett át. A hatalmas kilövéssel a 32 dolláros ellenállászóna közelébe érkezett meg a részvény, ahol egy korábbi támasz- és ellenállásszint tornyosul a papír előtt, illetve a 200 napos mozgóátlag. Ha viszont az előbbi akadályokon túljut, akkor a fordított fej-váll alakzatból számolt konzervatív célárat is elérheti az árfolyam. Ezt a szintet a 161,8 százalékos Fibonacci jelöli ki 34,8 dollárnál. Hosszabb távon pedig a 37,8 dollárnál lévő 200 százalékos Fibonacci is elérhető lehet. Az indikátorokra sem lehet panasz, az MACD vételi szignált mutat, az RSI pedig emelkedő trendben mozog.

A Goldcorp árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu

A második negyedév során a Barrick Gold egyik nagybefektetője, a hedge fund guru John Paulson teljesen leépítette a pozícióját, viszont a csütörtöki megugrást - ha nem szállt vissza Paulson - már a guru nélkül mutatta be a papír. Az aranybányacég a 18,4 dollárnál lévő szint áttörésével egyben a füles csésze nyakvonalát is átszakította. Az alakzatból számolható konzervatív cél, a 161,8 százalékos Fibonacci által kijelölt 21,5 dolláros szint, ráadásul pont egybeesik korábbi csúcsokkal, így ezen szint vélhetően komolyabb akadályt jelent majd a részvény számára. Azon átjutva viszont a 23,45 dollárnál lévő 200-as Fibó is elérhető lehet.

A Barrick Gold árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu

Az 50 napos mozgóátlagot, a 30,2 dolláros ellenállást, illetve a hosszabb távú csökkenő trendvonalat is napokban törte át a Newmont Mining árfolyama. A részvény ezzel megindulással egyre közelebb kerül az első markánsabb ellenálláshoz, ami 35 dollárnál húzódik. Optimista esetben a 200 napos mozgóátlagig is eljuthat a részvény, ráadásul ezen a szinten fekszik egy korábbi támasz is, ami most ellenállásként funkcionálhat.

A Newmont Mining árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu