Végre egy jó hír Kínából

Vágólapra másolva!
A hivatalos kínai beszerzési menedzserindex a feldolgozóipar folytatódó bővüléséről árulkodik, mivel a várt 50 pont alatti érték helyett az előző havi 50,1 pontnál is magasabb lett a júliusi statisztika. Ezzel szemben a kisebb vállalatok helyzetét jobban tükröző HSBC által közzétett PMI adat 11 havi mélypontra süllyedt. Szakértők szerint az utóbbiért vélhetően a június végi bankközi likviditási válság okolható. A piacok mindenestre a pozitívumokra fókuszáltak és emelkedéssel reagáltak Ázsiában. 
Vágólapra másolva!

Jobb lett a hivatalos PMI a vártnál, örül a piac

A zsugorodást prognosztizáló, vagyis 50 pont alatti elemzői várakozással szemben továbbra is a növekedési tartományban maradt júliusban a hivatalos kínai beszerzési menedzserindex (PMI). Az előző havi 50,1 pontról 50,3 pontra emelkedett az index értéke. Az 50 pont feletti szám a feldolgozó szektor bővüléséről árulkodik, míg a "demarkációs vonal" alatti szint esetén beszélhetünk zsugorodásról.

Forrás: Origo

A hivatalos adat esetében a Reuters által megkérdezett elemzők előzetesen 50 pont alatti értéket vártak. Ennél ugyan jobb lett a végleges szám, azonban Peter Morici, a Smith School of Business professzora szerint statisztikailag ezek a pár tized pontos eltérések nem számítanak relevánsnak, főleg egy ilyen, menedzserek egyéni véleményéből összeállított mutató esetén. Bár a piac örült a pozitív meglepetésnek, a minimális pozitív eltérést inkább úgy lehet értelmezni, hogy nem nagyon történt változás az előző hónaphoz képest.

A piac persze ettől függetlenül megörült a hírnek, de ez nem is annyira meglepő, mivel hónapok óta szinte folyamatosan a negatív gazdasági sztorik miatt került a középpontba Kína. A kezdeti emelkedésből ugyan kicsit visszább vett mind a kínai, mind a hong kongi tőzsdeindex, de így is emelkedésben vannak.

Shanghai Composite Index

Forrás: Origo

A HSBC adat viszont 11 havi mélypontra süllyedt

A HSBC által összeállított másik PMI adat végleges értéke viszont a múlt héten előzetesen közölt 47,7 pontos értéknek megfelelően alakult. A júniusi adat még 48,2 pont volt, így ebben az esetben azt mondhatjuk, hogy a felmérésben részt vevő menedzserek értékítélete szerint tovább romlott a gazdaságban jelentős szerepet játszó feldolgozóipar helyzete az utóbbi egy hónapban.

Forrás: Origo

Így fest a hivatalos Markit report a HSBC PMI adatról (forrás: Markit)

Forrás: Origo

A hivatalos és a HSBC adat közötti ellentmondás nem szokatlan jelenség, ugyanis a két felmérés eltérő sokaságból merít. Míg a hivatalosnak aposztrofált statisztika a nagyobb és az állami cégek értékítélete alapján készül, addig a HSBC által összeállított mutató a kisebb cégek helyzetét mutatja. Elemzők szerint az utóbbi esetében a június végi bankközi finanszírozási kalamajka okozhatta a gondot.

Forrás: Origo