Eladhatja a Mol az INA részvénycsomagot?

Vágólapra másolva!
Eladhatja a Mol az INA-ban levő részesedését, ha nem tudja az elképzeléseit megvalósítani a horvát vállalattal kapcsolatban, írja az osztrák APA hírügynökség egy magas rangú Mol-illetékesre hivatkozva. A magyar cég számára aggasztó, hogy nagyberuházásokat akadályoz a horvát fél, ami ellehetetleníti a kitűzött célok elérését. Ha nem történik ebben változás, úgy akár orosz vevőnek is eladhatják a horvát olajcégben levő 49 százalékos részesedésüket. Közben talán nem véletlen, hogy a horvát gazdasági minisztert kinevezték annak a bizottságnak az élére, amely tárgyalásokat kezd a Mol-lal az INA jövőjével kapcsolatban. A Mol részvénye egész nap nyomás alatt van, 1,5 százalékot esett a tegnapi, 3 százalékot meghaladó ralit követően.
Vágólapra másolva!

Ivan Vrdoljakot, a horvát gazdasági minisztert nevezték ki Horvátországban annak a bizottságnak az élére, amely a Mol-lal kezdhet tárgyalásokat az INA jövőjéről. Lesz mit megbeszélniük a feleknek, hiszen a déli órákban olyan információk is megjelentek az APA osztrák hírügynökségre hivatkozva, melyek szerint a Mol akár az INA-ban lévő 49,1 százalékos részesedésének eladása mellett is dönthet, amennnyiben nem sikerül együttműködésre bírni a horvátokat.

Az APA egy magas rangú Mol-illetékes szavait idézve írta, hogy például a rijekai finomító felújítására fordítandó 200 millió eurós beruházást politikai ellenállás miatt nem tudják végrehajtani. A sisaki finomítót pedig leginkább be kellene zárni az illetékes szerint, mivel hatalmas, kétszámjegyű milliókra rúgó veszteséget ér el.

A forrás azt is megemlíti azért, hogy a vállalatnál opcióként az INA maradék részvényeinek megvásárlása is az asztalon fekszik. Úgy tűnik ezek alapján, hogy a Mol egy patthelyzetet lát a horvát vállalat körül kialakulni, amit így vagy úgy, de minél hamarabb rendezni szeretne. Ha nem kapnak szabad kezet a beruházási döntések meghozatalában, akkor még a részesedés eladása is szóba jöhet. Azt persze, hogy az orosz befektető érkezésével való fenyegetés a tárgyalástechnika része, és egyfajta nyomásgyakorlás eszköze csupán, azt egyelőre nehéz megítélni. Valószínűleg ennek szánhatták a Mol-illetékes szavait, de ettől függetlenül érdemes komolyan venni egy ilyen - korábban a befektetők számára reális forgatókönyvként szóba sem kerülő - eshetőséget is.

Szollár Domokos, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója persze az MTI-vel azt közölte, hogy a vállalat hosszú ideje igyekszik megoldást találni a vitás kérdésekre, most is ezen dolgoznak. Szóbeszédet pedig nem kíván kommentálni a vállalat. Az mindenesetre biztos, hogy a horvát gazdasági miniszter vezetésével tárgyalások indulnak a Mol-lal az INA jövőjével kapcsolatban, vagyis a következő napok igencsak érdekesnek ígérkeznek a Mol körül és sorsdöntőnek az INA körül.

Mit csinál a Mol a horvát cég körül?

A Mol jelenleg 49 százalékos INA részesedéssel rendelkezik, és egy 2009-es részvényesi megállapodás értelmében az irányítási jogokat is bírja a horvát olajcég felett. A közel 45 százalékos tulajdonos horvát állam szemét persze szúrja ez a helyzet, és mivel a vállalat nemzetgazdasági tekintetben is fontos szereplő, már sokszor felmerült a részvényesi megállapodás módosításának igénye. Az elmúlt hetekben ráadásul az INA dolgozói is tüntettek a Mol ellen, mivel leépítéseket terveznek a szakszervezetek szerint.

A Mol az elmúlt években folyamatos politikai támadások kereszttüzében állt, és az éppen regnáló kormányok részéről többször is felmerült a részvényesi megállapodás módosításának igénye. Az irányítási jog átadása miatt nemrég 10 év börtönre ítélte a horvát bíróság Ivo Sanader korábbi miniszterelnököt, mivel a vádak szerint 10 millió eurós összeggel korrumpálták az ország akkori vezetőjét. A horvát hatóságok ki szeretnék hallgatni Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját is az ügyben.

A Mol eddig állta az ütéseket, és értelemszerűen a megállapodás lehetőségét kereste folyamatosan a horvát féllel. Hernádi Zsolt az Investor.hu-nak adott interjújában is kiemelte, hogy a tárgyalni fognak a horvát kormánnyal, de akkor ő elzárkózott bármilyen jellegű konrétumtól, mivel nem zárultak még le a megbeszélések. Ugyanakkor Hernádi kiemelte, a 2009-es részvényesi megállapodás szerint a Mol-nak irányítási joga van az INA-ban.

A Mol a helyzetet úgy szerette volna rendezni, hogy az INA-ban megszerzi az 50 szátzalék feletti részesedést, azonban a horvát kormány a vállalat nemzetgazdasági súlya miatt ettől láthatóan vonakodik. Mostanra egészen odáig jutott a kommunikációs adok-kapok, hogy a Mol felől már a részesedés eladásának lehetősége is felmerül, persze egyelőre csak hírügynökségi értesülés szintjén.

Miért fontos a Mol-nak az INA?

A Mol szempontjából a horvát INA kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az előző negyedév végén a Mol-csoport teljes napi szénhidrogén termelésének közel 40 százalékát adta a horvát cég. Az EBITDA esetében ez az arány 29 százalék volt az év első negyedévében, vagyis semmi kétség nem fűződhet ahhoz, hogy az INA elvesztése igenis számíthat a Mol-nak, még annak ellenére is, hogy a tulajdoni arány miatt a fent említett számoknak nagyságrendileg a fele jut csak a Mol-ra.

Az INA azért is olyan fontos a Mol-nak, mert a hazai olajcég piacán a két legfontosabb befektetési sztori az upstream portfólióban, valamint az INA hatékonyságnövekedésében rejlő lehetőségek. Értelemszerűen az INA részesedés eladásával a sztori egyik lába sérülne, vagyis várhatóan a következő évek eredménynövekedésére vonatkozó várakozások nyomás alá kerülnének. Egy ilyen lépés azonban mégsem lehet teljesen ördögtől való.

Gondoljunk csak bele abba, hogy a jelenlegi patthelyzet fennmarad, ne adj isten a Mol még az irányítási jogosultságot is elveszíti az INA felett. A hatékonyság növeléséhez szükséges beruházások, vagy átszervezések elmaradnának, és a magyar olajcég fújhatná a korábbi szép növekedési reményeket. Értelemszerűen a Mol-nak lépnie kell valamilyen irányba, és amint látjuk van az a helyzet, amiben az INA csomag értékesítése is racionális választásnak tűnhet.

Persze egy esetleges INA értékesítést csakis kizárólag a vételár függvényében lehetne megítélni, itt azonban egyelőre még nem tartunk. Ráadásul az INA-ból való kivonulásnak kisebb esélyt adnánk, a Mol első körben vélhetően megpróbálja majd rendezni a vitás pontokat.

Mol napi grafikon

forrás: Investor.hu