Parádés teljesítmény a Richternél

Vágólapra másolva!
A legtöbb soron sikerült megvernie a várakozásokat a Richternek a második negyedéves gyorsjelentésével, ugyanakkor a rendkívül gyenge pénzügyi eredmény miatt a nettó profit kisebb lett, mint amire az elemzők számítottak. Csúcsra pörgött az értékesítés, és a piaci szereplők által leginkább követett üzemi eredménysor is bőven képes volt felülmúlni a várakozásokat. Összességében örömteli számokat láthatunk, ami csak tovább emelheti majd a Richter részvények fényét befektetői körökben.
Vágólapra másolva!

Minden idők legnagyobb negyedéves árbevételét könyvelhette el az április-júniusi időszakban a Richter. Az elemzőket is jócskán meglepte a 92 milliárd forintos értékesítési adat, ami mintegy 6 százalékkal felülmúlja a konszenzust, ráadásul az előző év azonos időszakához képest 9,5 százalékos növekedést takar.

Csúcsra pörög az értékesítés

A korábbi években tapasztalt jelentős forgalom visszaeséseket követően stabilizálódott a hazai piac, ami ugyan kisebb mértékben, de mégis hozzájárult a bővülő értékesítéshez. A magyarországi árbevétel 2,3 százalékos növekedése elsősorban az elmúlt két évben bevezetett termékeknek volt köszönhető.

A magyar árszabályozó intézkedések ugyanakkor érdemben nem változtak, a vaklicitek miatt április 1-jén és július 1-jén életbe lépő árcsökkentések bevételt rontó hatása körülbelül 550 millió forintra tehető 2013-ban.

A forgalom növekedésének egyik motorja a FÁK országok piacai voltak, ahol euróban számolva közel 10 százalékos bővülést mutatott fel a Richter. A főbb piacok közül Ukrajnában több mint 20 százalékos expanziót ért el, sőt az Oroszországban felmutatott 9 százalékos növekedés annak ellenére jó hír, hogy lejárt egy készítmény (a Suprax fogamzásgátló) forgalmazására kötött licencszerződés.

Kisebb mértékben, mintegy 6 százalékkal nőtt a bevétel az EU-ban, amit elsősorban a régió legnagyobb piacának számító Lengyelország gyengélkedése fogott vissza. Ennek oka, hogy itt is lejárt egy készítmény (az Avonex) forgalmazására vonatkozó licenc szerződése a Richternek. A szintén fontos piacnak számító Romániában viszont 14 százalékos növekedést ért el a vállalat.

Hatalmas forgalom bővülésről adott számot a Richter Kínában, ahol 15 millió eurós értékesítéssel másfélszer nagyobb forgalmat bonyolított le, mint egy negyedévvel korábban. Ráadásul egy éve még csak mintegy 700 ezer eurós bevétele származott a világ legnépesebb országából a hazai gyógyszercégnek. Az első félévben elért teljesítmény időarányosan egybevág azzal a 30-35 millió euróval, amit a menedzsment az idei egész évre elérhető célként megjelölt.

Közel 30 százalékkal zuhant éves alapon az amerikai értékesítés euróban mérve, miután egy készítmény profitmegosztásából származó bevétel tovább esett az éleződő generikus verseny következtében. Ezen kívül a termék-életgörbe érett szakaszába ért a nőgyógyászati készítmények árbevétele, illetve a Plan B One Step márkájú sürgősségi fogamzásgátló forgalma is csökkent.

Forrás: Origo

Erős a profitabilitás

Szintén soha nem látott bruttó fedezettel büszkélkedhet a Richter a második negyedévben, amivel újabb meglepetést szerzett az elemzőknek. Az 58,8 milliárd forintos tényadat ugyanis 7,3 százalékkal szárnyalja túl a konszenzust. Ennek köszönhetően a bruttó fedezeti hányad az előző negyedév után 64 százalék közelében ragadt.

A legnagyobb meglepetés

A legnagyobb meglepetést az üzemi eredmény terén okozta a Richter, ahol 23 százalékkal szárnyalta túl az elemzői konszenzust. A főbb költségsorokat tekintve éves viszonylatban az igazgatási és egyéb működési, illetve a K+F költségek is csökkentek éves alapon, vagyis a nadrágszíj meghúzása mellett a bevételek növekedése is segítette a vállalatot az egyik leginkább figyelt eredménysoron.

A bázisidőszakhoz képest az értékesítési és marketing költségek jelentősen, 19 százalékkal növekedtek, azonban ez részben a vizsgált időszakban tovább bővülő nyugat-európai nőgyógyászati értékesítési hálózat költségeivel és az Esmya piaci bevezetésével kapcsolatos marketing és promóciós költségek emelkedésével, részben pedig a kínai piaci értékesítési és marketing tevékenység átvételével magyarázható.

Az egyetlen fájó pont a profit

Egyedül a nettó profit sor miatt lehet egy kis hiányérzetük a befektetőknek, ugyanis a 9,5 milliárd forintos profit 4 százalékkal alulmúlja az elemzői várakozásokat. Mindez a pénzügyi eredmény gyengélkedésével magyarázható, amit a devizamozgások miatti nem realizált árfolyamveszteségek okoztak. A rubel forinttal szembeni gyengélkedése tehető felelőssé elsősorban a jelentősebb veszteségekért.

Lehet ebből még meglepetés

Jól áll időarányosan az elemzők által egész évre várt egy részvényre jutó profithoz képest a Richter. A nemrégiben lezajlott részvényfelaprózást is figyelembe véve 153 forintos első félévi nyereségével már 58 százalékban teljesítette a Bloomberg által összegyűjtött 2013-as 265 forintos konszenzust. Ennél jobban legutóbb 2006-ban teljesített a vállalat.

Összességében pozitív kicsengése van a második negyedéves gyorsjelentésnek, ami megerősíti a Richter erős fundamentumairól alkotott képünket. A gyógyszercéggel kapcsolatos pozitív véleményünk továbbra sem változott, sőt egyre vonzóbbnak tartjuk a részvényeket. Az MSCI indextagság visszaszerzésével a befektetők ismét nagyobb figyelemmel lehetnek majd a Richter hosszabb távon beérő projektjeire, melyeket egyelőre nem tükröz megfelelően a részvény árfolyama.

A Richter árfolyama

Forrás: Origo