Vágólapra másolva!
A vártnak megfelelően teljesített az első félévben az értékesítés terén a Richter, derült ki a társaság gyorsjelentését követő sajtótájékoztatón. Ráadásul a második negyedév teljesítményével nem csak az elemzőket, hanem a befektetőkat is sikerült lenyűgöznie a gyógyszercégnek. Ennek eredményeképpen 3 százalékos emelkedéssel nyitott a papír, igaz azóta már mérséklődtek a pluszok.
Vágólapra másolva!

Megerősítették a célszámokat

A Richter gyorsjelentését követő sajtótájékoztatón Bogsch Erik vezérigazgató kiemelte, hogy várakozásuknak megfelelően teljesített a bevételek terén a társaság. Az egész évet tekintve nem változott a menedzsment véleménye, továbbra is 3 százalékos árbevétel növekedésre számítanak euró alapon- írja a Portfolio.hu. Ezt figyelembe véve igen jól teljesített a Richter az első félévben, amikor is 6,9 százalékos növekedés látható 2012 azonos időszakához képest.

Forrás: Origo

Az értékesítés bővülését elsősorban Kína, a FÁK országok, Nyugat-Európa, illetve az újonnan bevezetett termékek támogatták. A távol keleti országban regisztrált 15 millió eurós értékesítés részben az előszállításoknak volt köszönhető. A vezető elmondása szerint a távol-keleti ország akár már az idén a második legnagyobb gyógyszerpiaccá válhat. A gyógyszercég bevételeinek 4 százaléka származott Kínából (2012-ben: 1%) az év első hat hónapja során, amivel már nagyobb szeletet hasít ki a tortából, mint az USA.

Forrás: Origo

Nyugtat a menedzsment, minden az ütemterv szerint halad

Az Esmya első félévi forgalma első ránézésre adhatna okot, hiszen az 5 millió euró csak harmada a menedzsment által egész évre várt 15 milliónak, ugyanakkor a vezetés továbbra is optimista, és fenntartja korábbi elérejelzését. Bogsch elmondása szerint jelentős előrelépések történtek az elmúlt hónapokban, két kulcsfotosságú piacon, Franciaországban, és Spanyolországban is bekerült a támogatott gyógyszerek közé. Várhatóan a harmadik negyedévben Belgiumban és Finnországban is hasonló státuszba kerülhet a készítmény.

A cariprazine-nal kapcsolatos tervein sem változtatott a Richter, egyelőre az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) döntésére várnak. Legkorábban novemberben lehet eredmény, ugyanakkor az újabb mérföldkő fizetés 2014-re is áttolódhat. Ennek összege a korábbi kifizetésekkel hasonló nagyságú lehet.

Az ausztrál Acrux felé szintén mérföldkő fizetése keletkezett a Richternek. Az első 1 millió dolláros számlát már ki is egyenlítette a gyógyszercég, a fennmaradó 3 millió dollárt pedig várhatóan nem idén kell majd kifizetnie.

Olvadnak a pluszok

Kedvezően fogadták a befektetők a Richter hajnalban megjelenő gyorsjelentését, ami egyáltalán nem számít meglepetésnek, hiszen a gyógyszercég számaival még az elemzőknek is jókora pozitív meglepetéseket tartogatott. Ennek köszönhetően 3 százalékos pluszban is járt röviddel nyitást követően az árfolyam, az emelkedés mértéke azonban azóta mérséklődött.

A Richter árfolyama

Forrás: Origo