Csak a Richter állja ma a sarat

Vágólapra másolva!
A Richter tud egyedüliként erősödni ma a magyar tőzsdén a nagyobb papírok közül, köszönhetően az összességében pozitívnak számító gyorsjelentésének. A forint árfolyama továbbra is 300 közelében jár az euróval szemben, bár egyelőre alulról, semmint felülről közelíti a lélektani szintet. A befektetők elsősorban Európára fókuszálhatnak ma, mivel a vállalati gyorsjelentések mellett fontos kamatdöntések is érkeznek, az angol jegybanktól, valamint az EKB-tól is.
Vágólapra másolva!

A Richterre figyelhetnek ma a befektetők.

A legtöbb soron sikerült megvernie a várakozásokat a Richternek a második negyedéves gyorsjelentésével, ugyanakkor a rendkívül gyenge pénzügyi eredmény miatt a nettó profit kisebb lett, mint amire az elemzők számítottak. Csúcsra pörgött az értékesítés, és a piaci szereplők által leginkább követett üzemi eredménysor is bőven képes volt felülmúlni a várakozásokat. Összességében örömteli számokat láthatunk, ami csak tovább emelheti majd a Richter részvények fényét befektetői körökben. A gyógyszergyártó 2,5 százalékos pluszban nyitott.

A magyar részvények ezzel együtt nem túl acélosak ma, az OTP 1 százalék feletti mínuszban jár, de a Mol és az Egis is a negatív tartományban található. Egyedül a Magyar Telekom tudja tartani a tegnapi záróértékét.

Forrás: Origo

Ennek megfelelően a BUX értéke így 0,3 százalékkal csökken, alulteljesítve ezzel a pluszban járó régiós és nyugat-európai piacokat.

Forrás: Origo

Javaslatokat szeretnének kapni a bankok augusztus 23-a előtt a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban, értesült a Magyar Nemzet. Az azonban mindenképpen érdekes, hogy a kormány a forrás szerint csak a forintosítást tartja az egyetlen elfogadható megoldásnak és Varga Mihály ma reggel az MR1 rádióban elmondta, hogy a következő évi költségvetésbe mindenképpen bele kell rakni a segítséggel kapcsolatos kiadásokat, hogy a költségek jövő évi hatásait legkorábban szeptember 30-ig fel tudja mérni a kormány.

A forint továbbra is a 300 környékén jár az euróval szemben, jelenleg épp 299,6-nál alakulnak a jegyzések.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Fókuszban a jegybankok

Jó hangulatban kezdődik a kereskedés a nyugat-európai piacokon, valamennyi fontosabb index pluszban található, de az emelkedések egyelőre nem olyan jelentősek, mint az ázsiai piacokon. A Bank of England, és az Európai Központi Bank kamatdöntései lehetnek ma a fókuszban, a bejelentésekre az EURUSD, valamint a piacok is nagyobb mozgásokkal szoktak reagálni. Az elemzők ezzel együtt a korábbi alapkamatok szinten tartását várják.

Forrás: Origo

Meglehetősen vegyes lett a világ egyik legnagyobb acélgyártójának, az ArcelorMittalnak negyedéves jelentése. A társaság EBITDA-ja túlszárnyalja a várakozást, viszont a nettó veszteség duplája lett az előző negyedévinek és az árbevétel sem érte el konszenzust. A társaság csökkentette az éves EBITDA prognózisát is, 7,1 milliárd euró helyett 6,5 milliárd euró körül alakulhat. 1,1 százalékos mínuszban nyitott az árfolyam.

1 százalékos mínuszban a BMW, mivel az elemzői várakozásoktól egy hajszállal elmaradó árbevételt (tényleges: 19,55 milliárd euró, várt: 19,6 milliárd euró) és üzemi eredményt (tényleges: 2,07 milliárd euró, várt: 2,08 milliárd euró) ért el a cég. A társaság ugyanakkor megerősítette a 2013-as célokat, az üzemi eredményhányad 8-10 százalék lehet, éves szinten pedig növekedhet az értékesítés és a tavalyi szintű lehet az EBIT.

Már 3,8 százalékos mínuszban a gyenge negyedévet záró Royal Dutch Shell, mivel az olajcég csak 4,6 milliárd dolláros egyszeri tételekkel és újrabeszerzési árakkal számolt profitot ért el a második negyedévben, holott 5,95 milliárd dollárra számítottak az elemzők. Éves szinten 20 százalékos profitzuhanás oka a nigériai szabotázs akciók és force majoure miatt. A cég 2017-re 4 millió hordóra akarja a napi szénhidrogéntermelést feltornászni a jelenlegi 3,062 millió hordóról. A társaság 45 centes osztalék fizetését tervezi.

Forrás: Origo