Az amerikai tőzsdék szárnyalnak, a magyar a mélybe fordult

Vágólapra másolva!
Míg az S&P 500 már 1700 pont felett jár és történelmi csúcsokat döntöget, addig a magyar tőzsde ma az OTP-nek "hála" képtelen volt a pozitív tartományba kerülni, és 0,9 százalékos mínusszal szégyenkezett nap végére. A hangulat pedig adott volt, hiszen a EKB és a Bank of England sem ilyesztette meg a befektetőket, ráadásul Draghi szerint még hosszú ideig alacsony kamatokra számíthatnak a befektetők az eurózónában. A Richter viszont sikeresen őrizte meg valamelyest a pluszait, amit a kedvező gyorsjelentésének köszönhet. A Mol és Egis párosa a 2 százalékos mínuszt közelítette, ráadásul a forint sem teljesített fényesen ma az euóval szemben, folytatva az elmúlt másfél-két hét egyértelmű csökkenő trendjét.
Vágólapra másolva!

Forr a levegő a Mol körül

Eladhatja a Mol az INA-ban levő részesedését, ha nem tudja az elképzeléseit megvalósítani a horvát vállalattal kapcsolatban, írja az osztrák APA hírügynökség egy magas rangú Mol-illetékesre hivatkozva. A magyar cég számára aggasztó, hogy nagyberuházásokat akadályoz a horvát fél, ami ellehetetleníti a kitűzött célok elérését. Ha nem történik ebben változás, úgy akár orosz vevőnek is eladhatják a horvát olajcégben levő 49 százalékos részesedésüket.

Megerősítette 2013-as célkitűzéseit a Richter menedzsmentje, ami 3 százalékos árbevétel növekedést irányzott előre euró alapon. Eddig az első félév során 6,9 százalékos bővülést ért el a gyógyszercég euróban számolva. A kedvező reggeli gyorsjelentésre egyébként 3 százalékos plusszal reagált az árfolyam, ugyanakkor mostanra ennek viszont jelentős részét adta le ma a gyógyszerpapír, ami talán nem túl jó jel, látva a kiugró eredményeket.

Az OTP sem szerepelt ma jól, valamint az Egis sem, egyaránt 1 százalék feletti mínuszokat hoztak össze. A Magyar Telekomot viszont mintha kicserélték volna, 0,7 százalékot drágultak a papírok.

Forrás: Origo

Egyedül a magyar piac nem tudott emelkedést felmutatni a régióban. Eközben a versenytársak egyaránt 1 százalék feletti pluszban tartózkodtak, sőt a cseh PX közel 2 százalékot erősödött, míg az osztrák ATX 2,6 százalékot.

Forrás: Origo

Közel 6 százalékot ugrott a cseh Komercni Banka a reggeli pozitív kicsengésű gyorsjelentésre, ez az elmúlt 19 hónap legnagyobb ralijának számít. Szintén jól teljesített az Erste is egy kedvező elemzői ajánlásnak köszönhetően.

Jól sikerült a mai a 12 hónapos DKJ-aukció, a meghirdetett 50 milliárd forintra közel 92 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Az átlaghozam az tegnapi másodpiaci hozamhoz képest 7 bázisponttal 4,02 százalékra csökkent, az előző aukció átlaghozamához képest 6 bázispont a mérséklődés.

Forrás: 123rf.com

Gyengült ma a forint árfolyama az euróval szemben, míg napközben 298 közelébe is erősödött a hazai deviza, addig a délutáni órákban már határozottan felfelé vette az irányt a devizapár, jelenleg is 300,5 körül alakulnak a jegyzések.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Megnyugatta Draghi a befektetőket

Az elemzői várakozásokkal összhangban nem változtatott az alapkamat nagyságán a mai ülésén az Európai Központi Bank, így 0,5 százalékon maradt a ráta. Kamatdöntő ülést tartott ma a Bank of England is. Az elemzői várakozásoknak megfelelően ők sem okoztak meglepetést, nem változtattak a 0,5 százalékos alapkamaton és a 375 milliárd fontos eszközvásárlási programon sem.

Draghi szerint a kamatok hosszú ideig alacsonyan maradhatnak, de a hangulat indikátorok szerint némi javulást lehet látni az eurózónában, mondta el a sajtótájékoztatón. Az inflációs nyomás viszont továbbra is nyomott maradhat, a középtávú inflációs várakozások lehorgonyzottak Draghi szerint.

Kiváló a hangulat uralkodott ma a nyugat-európai tőzsdéken, a német DAX már 1,4 százalékos pluszig szárnyalt, de a többiek is tartották a lépést. Alulteljesítő volt viszont az angol tőzsde, bár a tegnapi napon jócskán felhúzták a brit piacot.

Forrás: Origo

Ma délelőtt kedvező feldolgozóipari beszerzési menedzserindex adatok is segítettek a jó hangulaton. A térségben 50,3 pontra emelkedett a beszerzési menedzserindex az előző havi 50,1 pontról, de jó lett a német és az olasz adat is, mindkettő 50 fölötti értéket, tehát a feldolgozóipar expanzióját mutatja.

Vették a Metro és a Lloyds részvényeit is. Előbbi 8,8 százalékot erősödött a vártnál valamivel jobb tisztított üzemi nyereség értékére. Utóbbi részvénye pedig három év óta először tudott nyereséget elérni, ráadásul a 2,9 milliárd fontos tisztított nyereség bőven meg is haladta az elemzők által várt 2,34 milliárd fontot, 8,5 százalékos pluszt hozva ezzel a befektetőknek.

1 százalékos mínuszba lökték a német BMW árfolyamát ma a befektetők, mivel a vállalat gyorsjelentése alapján 13 százalékkal csökkent a társaság működési nyeresége a legfontosabb autógyártó divízióban.

Gyenge negyedévet zárt Európa legnagyobb olajipari cége, a Royal Dutch Shell. Az olajmamut sem árbevétel, sem tisztított nettó profit soron nem tudta a tavalyi évi szintet elérni, sőt az elemzői konszenzust sem tudta túlszárnyalni. 4,8 százalékos mínuszban zárt a részvény.

Csúcson az S&P 500!

A nyitás utáni órák a határozott optimizmusról szólnak Amerikában, az S&P 500 1700 pont felett jár már, de valamennyi index képes az 1 százalék közeli pluszokra.

Forrás: Origo

Valamennyi szektora az S&P 500-nak képes az emelkedésre, főleg a pénzügyi és az ipari cégeket kedvelik a befektetők.

Forrás: Origo

Erős munkaerő-piaci adat jött az az USA-ból, a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 326 ezerre csökkent múlt héten, míg az elemzők 345 ezer főre számítottak, ráadásul 2008 januárja óta nem volt ilyen kedvező adat. Az előző adaton is módosítottak, igaz csak minimális mértékben, 345 ezerre a 343 ezerről.

10 százalékos zuhanáson van túl az amerikai JC Penney árfolyama, miután a New York Post értesülései szerint a CIT felhagy a kiskereskedelmi cég beszállítóinak finanszírozásával. A részvény árfolyama gyakorlatilag az áprilisi vezetőváltás során tapasztalt szintekre esett vissza, hiszen ezentúl a szupermarketek akkor kapnak árut, ha azt készpénzben ki is egyenlítik partnereik felé.

2,1 százalékos mínuszban jár ma a világ legnagyobb olajipari cégének számító Exxon Mobil, mivel a vállalat csak 1,55 dolláros részvényenkénti nyereséget ért el a várt 1,89 dollár helyett. Az árbevétel soron szintén csalódást okozott az Exxon, 106,5 milliárd dollárt értek el, míg az elemzői konszenzusban 108 milliárd szerepelt.

1,6 százalékos pluszban tartózkodik a Procter & Gamble részvénye, köszönhetően a gyorsjelentésben közzétett kedvező árbevétel adatoknak. A társaság 20,66 milliárd dollárt ért el, ami 2,2 százalékos növekedést jelent. A cég szerint 2014-ben további 3-4 százalékos organikus bővülést is elérhetnek.