Szemeket a Richterre!

Vágólapra másolva!
Hatodik napja követik aggódó tekintetek a Richter árfolyamát, ami a 3,700 forint feletti szintekről sorozatos mínuszos zárások után még tegnap is gyengélkedett. Ha sikerülne a részvénynek 3,500 forint fölé kerülni, az rövid távon optimizmusra adhatna okot és vételi jelzésként szolgálna a holnap várható gyorsjelentés előtt.
Vágólapra másolva!

Egyelőre sok a kérdőjel a második negyedéves eredményekkel kapcsolatban, sőt a napvilágot látott elemzői konszenzusok aggodalomra adhatnak okot. Míg árbevétel soron enyhe növekedést várnak, addig üzemi eredmény szinten már pesszimistábbak a várakozások leginkább az emelkedő értékesítési, ill. K+F költségek miatt, a nettó profit esetében pedig már kifejezetten borúlátóak, több mint 10% esést valószínűsítenek.

Ez utóbbi számok ijeszthették meg annyira a külföldi nagybefektetőket, hogy az előző heti lokális csúcsnál jelentős profitrealizálásba kezdjenek, napokra nyomás alá helyezve ezzel az árfolyamot. A csalódást keltő eredmény azonban lassan be kell, hogy árazódjon, hiszen a részvény 70 forint híján a felaprózás bejelentése előtti szintekre süllyedt.

A Richter árfolyama (Ft)

Ha a számok mégsem adnak majd annyira okot pánikra, vagy éppen hozzák a konszenzuos értékeket, akkor több érvünk is lehet egy felpattanásra:

Egyrészt a részvény felaprózása óta jelentősen javult a likviditás. Miután négy év alatt gyakorlatilag harmadolódott az 1 hónapos gördülő forgalom, 60 milliárd forint közeléből mintegy 20 milliárdra esett vissza, a felaprózás óta a napi forgalom csaknem 50%-kal nőtt. A gyógyszerpapír ismét kezd méltó lenni a "bluechip" elnevezésre, részben az egy forintos lépésköz, szűkebb spreadek, másrészt a pszichológiailag kedvezőbb árfolyam miatt, mely a kisbefektetők figyelmét ismét felkeltette.

Nem mehetünk el szó nélkül a legnagyobb katalizátor, az MSCI indexeibe való visszakerülés mellett sem. Ha a likviditás továbbra is ilyen kedvezően alakul, akkor a novemberben esedékes következő felülvizsgálat során minden esély megvan rá. Ez pedig további jelentős vételi érdeklődést generálhat az ősszel a kisbefektetők részéről, mivel az indexet több befektetési alap is benchmarkként követi, így extra kereslet jelentkezhet, ha visszakerülne a részvény.

A forgalomnövekedés mellett impozáns volt az a 10%-os árfolyam emelkedés, amit a bejelentés utáni megnövekedett érdeklődés generált, és a magyar pharma szektort követő elemzők többsége további felértékelődési potenciált lát. Tizenhárom ajánlásból nyolc tette vételre, és a többi is mindössze tartást javasol, a célárak átlaga 4,270 forinton pedig 22%-os növekedési lehetőséget vetít előre.

Végül szót kell ejteni a közelmúltban napvilágot látott igen kedvező hírekről. Februárban a cég vegyes vállalatot alapított a kiemelkedő növekedési potenciállal kecsegtető Kínában, felfelé módosítva bevételi prognózisát. Latin-Amerikában megszerezte az Esmya forgalmazási jogait, nagy hangsúlyt fektetve stratégiájuk megvalósítására, melynek nyomán hangsúlyosabbá teszik a Richter erősségének számító nőgyógyászati portfólió globális jelenlétét és a befektetők által többre értékelt originális termékvonalat is kiemelten kezelik.

Bár a különböző költségsorok emelkedése, a vaklicitek magyarországi bevezetése, illetve az orosz és európai uniós bevételi terv csökkentése aggodalomra adhat okot, az előző negyedév eredményei pozitív meglepetéssel szolgáltak és a bevételi tervek megerősítése is biztató. Ha tehát végignézünk az itt felsorolt érveken, nagy aggodalomra nem adhat okot Magyarország legnagyobb gyógyszercége, így érdemes szemmel tartani az árfolyam, valamint a második negyedéves eredmény alakulását és megragadni az árfolyamesés kínálta beszállási lehetőségeket!