Módosul a nem állami iskolák támogatási rendszere

Vágólapra másolva!
Az Emmi bértámogatással váltaná ki a normatíva alapú iskolafinanszírozási rendszert a nem állami fenntartású intézmények esetében.
Vágólapra másolva!

Szeptember elsejéig dolgozza ki és nyújtja be a kormánynak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt a javaslatát, amely módosítaná a nem állami köznevelési intézmények finanszírozását - közölte a Világgazdasággal a köznevelésért felelős államtitkárság.

A tervek szerint a támogatás két elemből áll majd, egyrészt bértámogatásból minden nem állami, nem önkormányzati fenntartó számára, illetve az egyházak és az országos, valamint az iskolai oktatás esetén a helyi nemzetiségi önkormányzatok esetén a bértámogatáson felül működtetési támogatásból.

A bértámogatás a jelenlegi normatív finanszírozást váltja ki, a működtetési támogatás pedig az egyházak és a nemzetiségi önkormányzatok kiegészítő támogatását. A finanszírozás struktúrájában történő váltás a pedagógusok új foglalkoztatási rendjének bevezetéséhez kapcsolódik, figyelembe véve a pedagógus életpálya bevezetésével járó többlettámogatási szükségletet is. A bértámogatás kiterjed a pedagógusok és a nevelő, oktató munkát segítők bérére és járulékaira az állami, illetve önkormányzati intézményekben foglalkoztatott létszám és átlagbér figyelembe vételével számított, intézménytípusonként differenciálva - írta a lap online kiadásában.