Nem kérdés, javul a munkaerőpiac az USA-ban

Vágólapra másolva!
Jól sikerült az ADP foglalkoztatottsági adat az USA-ban, 200 ezer fővel bővült a dolgozók száma, holott csak 180 ezer fős növekedést vártak az elemzők. Az adat után esni kezdett az arany.
Vágólapra másolva!

200 ezer fővel bővült az USA-ban az ADP adatai szerint júliusban a foglalkoztatottság, ami lényegesen jobbnak számít, mint amire az elemzők számítottak. A Bloomberg által megkérdezett szakértők 180 ezer fős növekedést prognosztizáltak, a tényleges adat viszont 20 ezer fővel magasabb lett, ugyanakkor a 215 ezer fős, legoptimistább becslést nem sikerült túlteljesíteni.

További jó hír, hogy az előző havi adatot - mely 188 ezer fős bővülést mutatott - 198 ezer főre módosították. A júniusi adatot úgy fest, alulbecsülték a statisztika készítésekor.

Az ADP adat kiemelt jelentőségű szokott lenni a hivatalos, pénteki munkaerőpiaci adatok előtt. Mindenesetre jó jel a gazdaság szempontjából, hogy ilyen ütemű bővülést lehet látni.

forrás: Investor.hu

Eséssel reagált az arany

A makrogazdasági adat megjelenését követően esni kezdett az arany, mintegy 8 dollárt veszített az értékéből pár pillanat alatt. Az arany szempontjából az erős munkaerőpiaci adatok nem túl előnyösek, hiszen a Fed többek között a munkaerőpiac állapotától teszi függővé a kötvényvásárlások jövőjét.

A 14:30-kor érkező második negyedéves amerikai GDP adat tartogathat meglepetéseket, illetve a ma este befejeződő Fed ülés is. Különösen a közlemény lehet fontos, így az arany esetében komoly mozgásokra lehet számítani a nap további részében is.

Arany napi grafikon (dollár/uncia)

Forrás: Origo